Linkovi

Po fitness - u bolnicu! (11/6/03) - 2003-06-11


Malo više od godine dana otkako je otvoren fitness centar u Medicinskom centru Tully, u Stamfordu, u saveznoj državi Connecticut, on ima 2400 članova, a svakoga tjedna upisuje dvadesetak novih. Besplatno parkiranje samo je jedna od stvari koja ga je učinila momentalno popularnim. Druga je stručni nadzor fizioterapeuta. Taj je fitness centar ustvari dio bolnice, u kojoj se i nalazi.

Pritisnuta financijskim nevoljama, i ova se bolnica, baš kao i stotine drugih širom Sjedinjenih Država, okrenula fitnessu kao načinu ispunjavanja svoje preventivne djelatnosti, koji donosi konkretne prihode, a možda, - nadaju se bolničke uprave - i profite. Ustvari ti se fitness centri niti ne zovu tako - kako bi dobila dozvolu od gradskih vlasti za otvaranje takve djelatnosti, bolnica je ograničila članstvo na osobe koje moraju primati medicinsku rehabilitaciju, ili boluju od akutne ili kronične bolesti, ili, pak, potpadaju u takozvane rizične skupine.

Upravo ova posljednja kategorija ponajviše otvara vrata običnim smrtnicima željnim tjelovježbe. Pod "zdravstvenim rizikom" se, naime, smatra da je bilo tko u obitelji patio od visokog tlaka ili bolovao od srca, ili dijabetesa, ili je bio pušač itd. Dakle, prilično slobodno definiranje zdravstvene rehabilitacije.

Korisnici su, nasuprot pravim fitness centrima, rijetko kada savršeno mišićavi i vitki muškarci i žene; bolnički zdravstveno-rehabilitacijski centri pokazali su se najprivlačniji klijenteli kojoj je inače neugodno otići u sportski centar: tu su debeljuškasti, sredovječni ljudi koji, najčešće, isprva izdrže jedva par minuta na biciklu.

Dakle, što se klijentele tiče, svi su zadovoljni. Ali, nezadovoljstvo, - i to sve glasnije -, izražavaju komercijalni fitness centri. Oni, naime, posluju kao biznis, što znači plaćaju u punoj mjeri sve poreze. Bolnice su, s druge strane, izuzete od većine saveznih i lokalnih poreza, pa i od poreza na prodaju roba i usluga. To je ne-fair poslovna konkurencija, tvrde fitness centri. Za sada, oni se tek žale, ali bolnice će, sa svoje strane, morati dokazati da njihovi centri zaista djeluju kao medicinska prevencija.

XS
SM
MD
LG