Linkovi

Ove godine rekordan proračunski manjak u SAD (11/6/03) - 2003-06-11


Najčitaniji američki dnevni list USA Todaypiše da kongresni stručnjaci za državni proračun upozoravaju da je administracija na najboljem putu da ove godine dovede zemlju do rekordnog deficita - više od 400 milijardi dolara. Prvotno su prognoze za 2003. godinu govorile o 300 milijardi dolara deficita, ali, najnovija odobrena smanjenja poreza za obitelji i ulagače, kao i pomoć federalne vlade saveznim državama koje su u jakom financijskom škripcu, odnijet će daljnjih stotinjak milijardi dolara. Do sada je najveći proračunski deficit iznosio 290 milijardi, 1992. godine.

Iz Washington Posta saznajemo da ministar obrane Donald Rumsfeld novog šefa kopnene vojske dovodi iz redova umirovljenika, a ne aktivnih generala. Iz anonimnih vojnih izvora, Post saznaje da gospodin Rumsfeld namjerava na čelo čitave kopnene vojske, nakon ovotjednog umirovljenja generala Erica Shinsekija, postaviti generala Petera Schoomakera, čija je karijera još od 70-tih godina bila povezana sa specijalnim jedinicama, točnije Delta Force postrojbama. Taj izbor - koji još nije službeno objavljen - pokazuje i kakve želje ima ministar obrane za reformiranje vojske - njezinu preobrazbu u brze, prilagodljive i pokretljive postrojbe, baš kao što su specijalne jedinice.

I u New York Timesu jedna vojna tema, ali ova graniči s komičnošću. Kako piše Times, vojska ima svog Casanovu i to velikog stila. Izvjesni pukovnik Kassem Saleh zaprosio je više od 50 žena, u svim američkim saveznim državama i u Kanadi i sa svima njima ozbiljno planirao brak. To što je on čitavo vrijeme oženjen očito nije smatrano problemom, jer, on niti nije bio posve ozbiljan - sve svoje izabranice upoznao je samo preko Interneta i s njima održavao vezu posve suprotno onom literarnom Marquezovom pukovniku - ovome je imao tko da piše, jer su sve njegove veze bile samo u vidu elektronske pošte i telefonskih razgovora. Njegov trenutni problem je - osim blamaže - to što su se sve njegove zaručnice požalile vojsci, koja, kako je rečeno, provodi istragu.

XS
SM
MD
LG