Linkovi

Pronađeni najstariji fosili homo sapiensa (12/6/03) - 2003-06-11


Međunarodna ekipa paleoantropologa pronašla je na sjeveroistoku Etiopije najstarije fosile modernog čovjeka. Fragmenti tri lubanje dvije odrasle osobe i jednog djeteta pronađeni su u blizini jednog drevnog slatkovodnog jezera pored mjesta Harto, oko 140 kilometara sjeveroistočno od Adis Abebe.

Procjenjuje se da su stari oko 160.000 godina, odnosno 60.000 godina stariji od svih do sada pronađenih fosila Homo Sapiensa. Znanstvenici stoga vjeruju da bi novopronađeni fosili mogli poslužiti kao anatomski most između drevnih čovjekovih afričkih predaka i potpuno modernog čovjeka. Ovo otkriće ide u prilog teoriji da se moderni čovjek razvio u Africi kao zasebna vrsta, bez križanja s precima čovjeka poput europskog neandertalca.

Ekipu paleoantropologa predvodio je Tim White sa sveučilišta Californije u Berkeleyu. Profesor White opisao je pronađene lubanje kao «gotovo moderne», no uz neke karakteristike čovjekovih predaka, kao što su jako izraženi lukovi obrva. Arheološko nalazište u Herti pronađeno je 1997, a u ekskavaciji su sudjelovali znanstvenici iz Sjedinjenih Država, Etiopije, Francuske i Japana. O otkriću fosila iz Herte izviješteno je u najnovijem broju časopisa «Nature»

XS
SM
MD
LG