Linkovi

'Očima naših neprijatelja' (12/6/03) - 2003-06-11


Nakon terorističkih napada na New York i Washington, među Amerikancima se često čuje pitanje – zašto nas toliko mrze? Jedan visoki američki obavještajni dužnosnik napisao je knjigu u kojoj je pokušao pronaći odgovor na to pitanje.

Na pitanje "Zašto Osama bin Laden i njegovi sljedbenici mrze Ameriku?", predsjednik Bush ponudio je jasan i jednostavan odgovor.

"Mrze nas jer volimo slobodu. Mrze nas jer cijenimo ideju da svatko može štovati svemogućeg Boga kako god želi. Mrze slobodu tiska i političkog izražavanja. Sve to oni mrze. A dok mi volimo naše slobode, pokušavat će nam nanijeti zlo," rekao je predsjednik.

Međutim, u novoj knjizi "Through Our Enemies' Eyes – Očima naših neprijatelja", jedan visoki američki obavještajni dužnosnik, koji je knjigu potpisao kao "Anonimni autor", izrazio je posve drugačije stavove.

"Ima mnogo onih koji kažu da ljudi poput Osame bin Ladena mrze naše slobode, odnosno, da nas mrze zbog onog što jesmo, a ne zbog onoga što radimo. Takvo se mišljenje čuje vrlo često, ali mislim da je posve pogrešno. Bin Laden nailazi na dobar odziv u muslimanskom svijetu, jer je svoju mržnju koncentrirao na ono što radimo," ocjenjuje anonimni autor.

Objavljivanje knjige "Očima naših neprijatelja" odobrila je američka Središnja obavještajna agencija CIA, a njen autor će ostati nepoznat široj javnosti. Ipak, zna se da se radi o visokom obavještajnom dužnosniku s više od 20 godina obavještajnog iskustva, stečenog uglavnom u Afganistanu i južnoj Aziji. Autor knjige pristao je dati intervju za Glas Amerike, uz odobrenje obavještajnih dužnosnika. Prema njegovim riječima, bin Laden nije "ludi terorist", već vrlo složena ličnost.

"Vjerujem da genij bin Ladena leži u činjenici da nije rekao: "Napast ćemo Ameriku, jer mrzimo njenu slobodu". Nije svojim glavnim neprijateljem proglasio američku kulturu ili ameirčko društvo, već se koncentrirao na pojedine američke političke smjernice i poteze, koji izazivaju reakcije muslimana diljem svijeta," kaže on.

Autor knjige "Očima naših neprijatelja" kaže da bin Laden ima jasne političke ciljeve – slabljenje američke podrške za Izrael, povlačenje svih američkih snaga s Arapskog poluotoka, okončanje – po njegovom mišljenju - agresije na Irak i zaustavljanje – prema bin Ladenovim riječima – zapadnjačke eksploatacije nafte i drugih prirodnih bogatstava muslimanskih zemalja. Kako kaže anonimni autor, al-Qaida je pretrpjela znatne gubitke u ratu protiv terorizma. No, prema njegovom mišljenju, bin Ladenova strategija temelji se na poticanju pojedinih terorističkih skupina na napade, a ne na predvođenju koordiniranih terorističkih napora.

"Cilj mu je da potakne druge muslimane na napade na američke ciljeve. On im je spreman pružiti pomoć, te osigurati obuku i sredstva. No, za njega bi najbolje bilo kada bi muslimanske skupine diljem svijeta počele napadati Ameriku bez ikakvog kontakta s njim", rekao je naš sugovornik.

Anonimni autor priznaje da su njegovi stavovi prilično kontroverzni među njegovim kolegama, no, kako kaže, bin Ladena se ne može poraziti, ukoliko se ne razumiju njegovi motivi. Na kraju razgovora dodaje da, iako američki političari ne žele sukob s al-Qaidom okarakterizirati kao vjerski rat, bin Laden i njegovi sljedbenici vide ga upravo u vjerskim okvirima

XS
SM
MD
LG