Linkovi

Hummer Camp - igralište za jako odraslu djecu (12/6/03) - 2003-06-11


Svakih nekoliko godina, na tržištu se pojavi neki model automobila koji privuče izuzetnu pažnju. No, malo koji od njih je bio toliko bilo omiljen ili omražen kao Hummer kompanije General Motors.

Za ljubitelje prirode i zaštitare, to je gutač benzina, monstrum koji pridonosi globalnom zatopljavanju. Za organizacije za zaštitu potrošača, to je nenaoružano bojno vozilo na civilnim cestama. Međutim, za većinu svojih vlasnika, Hummer je prvi američki automobil koji izaziva strast nakon desetljeća bezličnih modela.

Najstrastveniji među vlasnicima Hummera odlaze u "Hummer Camp", svojevrsnu modernu verziju zapadnjačkog ranča, obogaćenu ogromnim količinama blatnih jaraka i normalno nepremostivih puteva. U takvom okružju, kroz tri noći i dva dana, skupinama od po šest osoba nudi se program nazvan "Akademija vožnje Hummera". U prijevodu, to znači mnogo vožnje kroz to silno blato i mnogo priča o takvoj vožnji.

Svake godine, obuku u ovom kampu prođu stotine ljudi. Neki su pripadnici specijalnih jedinica američke vojske, koji uče kako ovladati Humveejima, vojnim vozilima prema kojima je napravljen civilni Hummer. Ostali su vlasnici Hummera, odnosno, od ove godine, H2, nove, manje verzije Hummera. U kampu, oni uglavnom ne koriste vlastita vozila, nego ona koja pripadaju kampu i za koja nikome nije žao da ih podvrgava pravom blatu, granju i šipražju. Uostalom, za cijenu od gotovo 4 tisuće dolara za trodnevni kurs, - još tisuću ako se dovodi i partner -, većina želi iskoristiti punu ponudu kampa.

Hummer, naime, ni po kojoj definiciji nije jeftin automobil – novi H2 košta 48 tisuća dolara, a on se smatra "mekšim" i "pitomijim" modelom. Pravi Hummer košta i do 100 tisuća dolara. Prema ispitivanjima tržišta, malo koji od kupljenih Hummera ili H2 će se ikada naći u tako zahtjevnoj terenskoj vožnji; većina ih vozi na pristojnim cestama i noći u komfornim garažama. To su automobili koji, prema riječima stručnjaka, predstavljaju prave igračke za veliku djecu – izgledaju kao one igračke-automobili iz njihovog djetinjstva, ali sa solidnih 3 i pol tone čelika, poprilično gume i kože, - o cijeni da se i ne govori! -, dokazuju da su pravi.

XS
SM
MD
LG