Linkovi

Ubijen američki vojnik u Bagdadu (11/6/03) - 2003-06-11


U južnom dijelu Bagdada ubijen je jedan američki vojnik u posljednjoj zasjedi protiv koalicijskih snaga. Središnje američko zapovjedništvo je priopćilo da je vojnik rukovodio jednim sabirnim centrom kad su dvojica putnika iz kombija ispalila dvije granate. Još jedan vojnik je ranjen u ovom napadu. Prije toga jučer ranjena su još četvorica američkih vojnika u raznim okršajima u okviru kampanje da se zaustave gerilci sjevernoistočno od Bagdada. Prema glasnogovorniku američkog Ministarstva obrane, najmanje 370 ljudi je pritvoreno u ovoj kampanji, od kojih je najmanje 30 identificirano kao pristaše Saddama Husseina.

Istovremeno Odbor britanskog Parlamenta koji nadgleda obavještajne aktivnosti kritizirao je vladu zbog toga što je objavila dossier o iračkom programu za razvoj oružja.

U jučer objavljenom izvješću, ovaj odbor tvrdi da dossier nisu odobrili šefovi britanskih obajveštajnih službi prije negoli je bio javno objavljen u veljači.

Isti odbor je priopćio da se u tom dopssieru nalazi i doktorska dizertacija jednog američkog studenta koja se nalazila na Internetu što je vladu dovelo u još samo nezahvalniji položaj. To je posljednja u nizu istraga je li vlada u Londonu manipulirala obajveštajnim podacima kako bi opravdala pridruživanje Sjedinjenim Državama u ratu protiv Iraka. Prošli tjedan je Odbor za vanjske poslove održao saslušanje po tom pitanju.

Britanski rpemijer Tony Blair niječe ove navode, iako dosad koalicijske snage nisu u Iraku uspjele pronaći oružja za masovno uništavanje.

XS
SM
MD
LG