Linkovi

Human Rights Watch kritizira Washington zbog pritisaka u vezi Članka 98. (10/6/03) - 2003-06-10


“Administracija Georgea Busha vrši pritisak na Hrvatsku i Sloveniju da prihvate američko traženje za izuzećem njihovih državljana od Međunarodnog kaznenog suda dok u istom trenutku, s pravom, inzistira da obje zemlje surađuju s Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene za području bivše Jugoslavije. To predstavlja vrlo očigledan primjer licemjerja”- ocjenjuje se u posebnom priopćenju međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Ta njujorška organizacija ističe da je ovih dana jedna ekipa pregovarača američke vlade posjetila područje Balkana u nakani da dogovori potpisivanje bilateralnih sporazuma o imunitetu američkih državljana od odredbi Medjunarodnog kaznenog suda.

Navodi se da je veleposlanik Sjedinjenih Država u Zagrebu, Lawrence Rossin, 28. svibnja objavio "otvoreno pismo" u hrvatskim novinama, pojačavajući na taj način pritisak na hrvatsku vladu da potpiše sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu.

Veleposlanik Rossin je tom prilikom upozorio Hrvatsku da bi mogla izgubiti 19 milijuna dolara vojne pomoći ukoliko ne potpiše sporazum o neizručivanju – navodi Human Rights Watch i dodaje da je tako objavljena "prikrivena prijetnja" da bi se mogao spriječiti ulazak Hrvatske u NATO savez, ukoliko ne pristane na ponuđeni sporazum.

Human Rights Watch ocjenjuje da je “od vitalne važnosti da Slovenija i Hrvatska ne popuste pred američkim prijetnjama upravo zbog toga što su te zemlje prošle kroz krvavi sukob u kojem su počinjeni brojni ratni zločini.”

Usprkos pritiscima iz Washingtona i Hrvatska i Slovenija odbacile su američke prijetnje, okrečući se više Europskoj uniji koja je od bivših jugoslavenskih republika zatražila da odbiju washingtonska zastrašivanja – navodi Human Rights Watch.

“Sjedinjene Države s pravom traže od zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije da u potpunosti surađuju s haaškim Tribunalom, ali istodobno od tih istih zemalja traže da ne surađuju s Medjunarodnim kaznenim sudom” – napominje se u priopćenju organizacije za zaštitu ljudskih prava. Dodaje se i to da su Slovenija i Hrvatska svojim dosadašnjim odbijanjem da popuste pod otvorenim pritiscima američke vlade, "pokazale da čvrsto stoje iza pravnih načela i vladavine zakona."

Human Rights Watch ističe da je američka vlada, u vezi ovog pitanja, postigla izvjesne uspjehe na području Balkana, jer su Bosna i Hercegovina, te Albanija prije nekoliko dana potpisale sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu, a da su Makedonija te Srbija i Crna Gora, također, pod pritiskom američkih pregovarača.

XS
SM
MD
LG