Linkovi

SAD istovremeno izgrađuju tri nacije (10/6/03) - 2003-06-10


Christian Science Monitor donosi tekst o tome kako su se Sjedinjene Države našle u izuzetnoj situaciji da istovremeno rukovode izgradnjom tri nacije – Afganistana, Iraka i palestinskia teritorija. Svaki slučaj zasebno je težak, ali ti će zadaci biti posebno teški zbog vremenskih okvira koje je administracija predsjednika Busha postavila u svakom od njih. I dok Sjedinjene Države promatraju kako se Afganistan vraća u balkanizirani sustav ratnih vođa, neki stručnjaci smatraju da je Washington već u ovoj zemlji obnovu stavio u drugi plan.

Istovremeno, pažnja s Iraka – piše Christian Science Monitor – neće se preusmjeriti negdje drugdje u doglednoj budućnosti. Još prije rata u Iraku, američki je predsjednik bio odlučan u provedbi tzv. smjernica za mir kao rješenju za izraelsko-palestinski sukob. Motivacija za to – piše ovaj bostonski dnevnik – mogla bi biti želja da se poboljša američki image u arapskom svijetu. A još jedan faktor u ovoj izgradnji nacija mogla bi biti politika predsjednika usmjerena na ponovni izbor. I stoga se mnogi boje da bi to zajedno s "kratkom koncentracijom na jedno pitanje" američkih birača moglo naštetiti dugoročnim ciljevima takvih tvrdih oraha kao što je palestinska država.

Chicago Tribune danas donosi napis o tome kako je u saveznoj državi Maryland Savezni istražni ured FBI počeo isušivati jedno jezero u potrazi za uzročnikom bedrenice. Agenti tragaju za dokazima da je osoba koja je poslala smrtonosne pošiljke bedrenice putem pošte 2001. godine kuverte napunila sporama pod vodom kako bi sebe zaštitila. Jezero se nalazi u šumi, u blizini gradića Fredericka, veličine je oko jednog jutra, dubine između metar i dvadeset i metar i pedeset centimetara, a - prema procjenama - za isušivanje će trebati oko tri do četiri tjedna. Jezero se nalazi oko 13 kilometara od Medicinskog instituta za istraživanje zaraznih bolesti američke vojske Ft. Detrick, gdje je prvobitno bio čuvan soj bedrenice pronađen u kuvertama 2001. Jednog od znanstvenika koji su prije radio u ovom institutu FBI opisuje kao "osobu za koju je zainteresiran" u ovoj istrazi. Inače riječ je o jednom od desetak jezera koje su pretražili ronioci nakon što je primljena informacija da je pošiljalac smrtonosnih pošiljki možda koristio jezero da bi uz podvodnu opremu u jezeru upakirao bedrenicu u pismo – piše Chicago Tribune.

A ovdje u glavnom gradu Sjedinjenih Država Washington Post piše o potezu Europske unije koji je u Sjedinjenim Državama izazvao nove rasprave o porezu na robu kupljenu preko Interneta. Zasad američki su biznisi oslobođeni ovakvih poreza, a vlada je striktno zabranila porez na elektronsku maloprodaju. Naime, 1. srpnja zemlje Europske unije će početi prikupljati porez na dodanu vrijednost na prodaju digitalnih dobara i druge elektronske transakcije iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja izvan EU-a. To znači da bi američke kompanije koje prodaju glazbu, filmove, igre i kompjuterske programe preko Interneta morale naplaćivati porez, što bi znatno povisilo cijene njihovih proizvoda u Europi. A za velike kompanije kao što su America Online i eBay – piše Washington Post – to bi značilo i dodatne troškove za restruktuiranje europskih operacija i povećanje cijena za kupce.

XS
SM
MD
LG