Linkovi

Powell pozdravlja izraelske korake na uklanjanju neovlaštenih naselja na Zapadnoj obali (10/6/03) - 2003-06-10


Američki državni tajnik Colin Powell pozdravlja prve izraelske korake na uklanjanju neovlaštenih židovskih naselja na Zapadnoj obali, kako je to obećao premijer Ariel Sharon na prošlotjednom summitu u Jordanu. Ovaj komentar je gospodin Powell iznio u Čileu, gdje sudjeluje na sastanku Organizacije američkih zemalja.

Državni tajnik Powell je izjavio kako je zadovoljan informacijama da je Izrael počeo uklanjati naselja te da se nada kako obje strane u srednjeistočnom sukobu shvaćaju da ne postoji alternativa provedbi mirovnog plana, tzv. smjernica za mir. Na tiskovnoj konferenciji gospodin Powell je napomenuo da je izraelski premijer poduzeo ove korake unatoč prijetnjama naseljenika da će prosvjedovati i unatoč napada na izraelske snage u nedjelju u Gazi kad su poginula četiri vojnika. "Moramo ići naprijed, čak i kad doživimo užasno nasilje od strane palestinskih terorista, kojem smo bili svjedoci tijekom vikenda, i čak kad imamo demonstracije. Hoće li premijeru Sharonu biti teško? Hoće. Ali vjerujem da je to znao kad je preuzeo obvezu uklanjanja tih ilegalnih nastambi".

Državni tajnik Powell trebao bi nastaviti osobno s diplomacijom na Srednjem istoku krajem sljedećeg tjedna kad odlazi u Jordan na jednu konferenciju o ekonomiji.

U međuvremenu Palestinci odbacuju izraelske poteze na uklanjanju naselja kao "tek simbolične korake". Palestinski premijer Abbas je izjavio da želi koristiti dijalog, a ne silu, kako bi razoružao militantne skupine.

XS
SM
MD
LG