Linkovi

Zemlja ima 50 posto šanse za apokaliptičku katastrofu (10/6/03) - 2003-06-10


Propast ljudske civilizacije prognozirana je vjerojatno još od njenih početaka, ali vjerojatnost da ćemo uspjeti svoj planet održati živim i zdravim postaje sve manja. Tako tvrdi Martin Rees, britanski počasni kraljevski astronom.

On je proračunao da je vjerojatnost da bi apokaliptička katastrofa mogla pogoditi Zemlju porasla na 50 posto, s 20 posto kolika je bila prije stotinu godina.

Ovaj 60-godišnji znanstvenik nedavno je objavio knjigu, naslovljenu "Naš posljednji sat", u kojoj piše da znanost napreduje daleko nepredvidljivijim i potencijalno opasnijim tempom i smjerovima nego ikada ranije. Najvećim prijetnjama ljudskom rodu, Martin Rees smatra nuklearni terorizam, smrtonosne viruse stvorene genetskim inžinjeringom, "poludjele" strojeve, te genetski inžinjering nad ljudima, koji bi im mogao izmijeniti karakter. Sve to moglo bi se dogoditi bilo kao djelatnost jednog jedinog zloćudnog pojedinca, ili kao nenamjerna pogreška.

Do 2020. godine, prognozira Martin Rees, već će se dogoditi bilo bioteroristički napad ili bio-greška, u kojem će poginuti milijun ljudi.

Ovaj kozmolog priznaje da je Zemlji, pa tako i čovječanstvu, oduvijek prijetila mogućnost prirodne katastrofe - takozvani supervulkani mogu eksplodirati bilo kojeg časa, ili, u površinu Zemlje može udariti asteroid, izazivajući masovne klimatske promjene. Međutim, kaže on, vjerojatno najzastrašujućiji rizici su oni koje stvara ljudska ruka. Recimo, nanotehnologija - naprednija doduše negoli je to danas - ako se otme kontroli, mogla bi u nekoliko dana opustošiti čitav jedan kontinent.

XS
SM
MD
LG