Linkovi

Tribunal: Optuženik ne može postati osumnjičenik (10/6/03) - 2003-06-10


Status optuženika ne može se mijenjati, komentirana je u Tribunalu za ratne zločine ponuda Ante Gotovine da je spreman na razgovor s Tužiteljdstvom ukoliko ga se tretira kao osumnjičenika. Glavna je tužiteljica spremna saslušati Gotovinu, ali u Haagu.

Za haaški je Tribunal za ratne zločine, kao i za međunarodno pravosuđe, Ante Gotovina bjegunac pred međunarodnom pravdom i vlasnik optužnice s osam točaka teških povreda ratnog i humanitarnog prava i ratnih zločina. Haaška je sudnica jedino mjesto gdje optuženik može dokazati tvrdnje da nije odgovoran za aktivno sudjelovanje u fazama operacije "Oluja", uključujući i nastavak vojne akcije kampanjom nasilja nad civilnim stanovništvom. Sudsko je Vijeće ono koje će temeljem pouzdanih dokaza procijeniti stupanj odgovornosti ili Gotovinu osloboditi od teške optužnice.

Ovo su poruke izrečene u utorak u Haagu a nakon interviewa Gotovine listu Nacional. "Čim dođe u Haag glavna ga je tužiteljica spremna saslušati i temeljem dobivenih podataka poduzeti potrebne mjere" - kazala je glasnogovornica Tužiteljstva.

Pravilnik i Statut Tribunala inače ne predviđaju opciju koju je ponudio Gotovina, dakle zamjenu statusa optuženika statusom osumnjičenika - bez obzira na objektivne okolnosti na koje se Gotovina poziva. «Jedino što mu je preostalo jeste ili se dobrovoljno predati ili će biti uhićen i potom prebačen u Haag», stav je Tužiteljstva, sve uz novo podsjećanje da je interes Tužiteljstva prikupiti sve moguće informacije o slučaju i doći do istine. Tužiteljstvo je inače indirektno potvrdilo Gotovininu izjavu da je bivša vlast od njega krila poziv na saslušanje tvrdnjom da se 1998. godine vrh u Zagrebu oglušio na dvije Tribunalove požurnice Vladi o saslušanju Gotovine, poslate u travnju i potom u svibnju. Praksa Tribunala temeljena na Statutu i Pravilniku veli kako se status ne može mijenjati ali optužnica može, ona se ili proširuje ili skraćuje ili joj se korigira sadržaj, ponekad u nagodbi s optuženima. U nekoliko je slučajeva Tužiteljstvo odustalo od optužnice i pojedinih optuženika radi manjka dokaza.

XS
SM
MD
LG