Linkovi

Hrvatskoj 62 milijuna eura iz programa CARDS Europske unije (11/6/03) - 2003-06-10


Europska je Komisija prihvatila ovogodišnji CARDS program za Hrvatsku dodijelivši joj 62 milijuna eura.

Svaki četvrti euro ovogodišnje pomoći Europske Unije Hrvatskoj u sklopu programa CARDS namijenjen je ubrzavanju procesa povratka izbjeglica. U danas prihvaćenom godišnjem programu za Hrvatsku europska je Komsija izglasala raspodjelu 62 milijuna eura.

Uz povratak izbjeglica drugi je najveći dio ovog iznosa pomoći namijenjen investiranju u reforme u Hrvatskoj s naglaskom na one u gospodarstvu provedene sa svrhom stvaranja povoljnije poslovne klime i, naravno, potrebnog prilagođavanja hrvatskih zakona europskim standardima. Na ime potpore gospodarskom i socijalnom razvoju ide 17,5 milijuna eura ovogodišnjeg CARDS-a za Hrvatsku.

Od većih iznosa valja još istaknuti da je za ovu godinu planirano ulaganje 12 milijuna eura u pravosuđe i u unutarnje poslove što će se podijeliti između programa modernizacije pravosuđa, nadzora nad granicama i borbe s organiziranim kriminalom. Doprinos CARDS-a unapređivanju rada državne uprave je 11.8 milijuna eura. Iznos i raspodjela sredstava poznati su od ranije a danas su samo službeno potvrđeni.

Valja upozoriti da se pomoć EU uvijek oblikuje kako bi na najbolji način podržavala ciljeve Unijine politike i zadovoljila bitne zahtjeve svake pojedine zemlje. Odatle i prednost područjima koje je i zadnji Komisiijin nalaz o Hravtskoj proglasio slabim točkama, dakle pravosuđu, povratku izbjeglica i okviru za poslovanje privrede.

Zemlje regije jugoistočne Europe obuhvaćene Unijinim procesom stabilizacije i pridruživanja ni izdaleka do daljnjega ne mogu računati na pomoć koja bi i po iznosima ali i po svrsi nalikovala asistenciji Unije kandidatskim zemljama. Promjenu u strategiji realizacije pomoći dati će sve bliži Solunski summit lidera Unije i regije.

XS
SM
MD
LG