Linkovi

Pronađena mumija kraljice Nefertiti? (11/6/03) - 2003-06-10


Ekipe arheologa u Egiptu možda su pronašle mumiju kraljice Nefertiti, jedne od najpoznatijih ličnosti drevne egipatske povijesti. Znanstvenici vjeruju da jedna od tri mumije otkrivene u tajnoj prostoriji grobnice poznate pod šifrom KV35 u Luksoru pripada kraljici Nefertiti. Ta je grobnica otkrivena i katalogizirana još 1898, ali su mumije, kako se čini, bile zaboravljene sve dok se znanstvenici nisu probili u tajne prostorije.

Iako je Nefertiti danas jedna od najpopularnijih ličnosti drevnog Egipta, u svoje doba ta je kraljica bila na prilično lošem glasu. Udala se za faraona Akhenatena, koji je vladao u 14. stoljeću prije Krista. Nefertiti je bila vrlo utjecajna i vladala je zajedno sa svojim suprugom – kažu povjesničari. Ipak, nestala je iz egipatske povijesti i njena grobnica do sada nije pronađena. Danas pak arheolozi vjeruju da je jedna od tri mumije u grobnici u Luksoru upravo kraljica Nefertiti.

Prema riječima arheologinje Joanne Fletcher sa sveučilišta Yorka, koja je predvodila istraživanje mumije, postoji više dokaza da se radi o kraljici Nefertiti. Primjerice, rendgenski snimci mumije pokazali su veliku sličnost sa slavnim kipom kraljice Nefertiti. Lijevo uho mumije probušeno je na dva mjesta, baš kao što se vidi i na portretima drevne kraljice. Nadalje, glava mumije je bila obrijana, baš kao što su to činili egipatski kraljevi i kraljice, koji su se uglavnom ukrašavali perikama.

Unatoč navedenim dokazima, ima i stručnjaka koji su vrlo skeptični prema najnovijem otkriću. Prema njihovim riječima, bez komparativnih analiza uzoraka DNA, identitet mumije ne može biti utvrđen sa sigurnošću.

XS
SM
MD
LG