Linkovi

Vrhovni sud RH: Rajić odlazi u Den Haag (9/6/03) - 2003-06-09


Vrhovni sud RH odlučio je da će Ivica Rajić, optužen za pokolj civila u Stupnom Dolu, biti izručen haaškom Tribunalu.

Iako je haaški optuženik Ivica Rajić preko svojih odvjetnika tražio da mu se sudi u Hrvatskoj, Vrhovni sud RH danas je odlučio odbiti taj zahtjev i izručiti ga u Den Haag. Ivica Rajić prvi je Hrvat kojega je haaško Tužiteljstvo još 1995. godine optužilo za ubojstvo najmanje 16 bošnjačkih civila u srednjebosanskom mjestu Stupni Dol počinjeno u listopadu 1993, u jeku hrvatsko-muslimanskih sukoba. Rajić je tada bio zapovjednik Druge operativne skupine HVO-a i haaško ga Tužiteljstvo za ta ubojstva tereti po objektivnoj i osobnoj odgovornosti.

Iako je od trenutka podizanja optužnice za njim raspisana tjeralica, Rajić se gotovo osam godina, sve do travnja ove godine, zajedno s obitelji, a uz pomoć i pod pokroviteljstvom dijelova hrvatske obavještajne zajednice, skrivao u Splitu. U travnju je otkriven i uhićen.

Vrhovni sud je prošloga tjedna saslušao obranu Rajićevog branitelja Željka Olujića, koji se žalio na odluku Splitskog županijskog suda o Rajićevom izručenju haaškom Sudu. Rajićev branitelj tvrdi da Županijski sud, koji je donio odluku o izručenju, nije u dovoljnoj mjeri potvrdio sumnju da je Rajić i počinio zločine za koje ga se tereti, te da je u svezi s njegovim branjenikom učinjeno niz proceduralnih pogrešaka. Nakon ove odluke Vrhovnog suda, a prije izručenja Haagu, Rajić ima pravo na još jedan pravni lijek, a to je tužba Ustavnom sudu RH.

Međutim, Rajićev odvjetnik Željko Olujić je nakon današnje odluke Vrhovnog suda izjavio: «Obrana ima mogućnost podnošenja ustavne tužbe, no žalba, odnosno podnošenje ustavne tužbe Ustavnom sudu RH ne odgađa ovrhu. To je u ovom trenutku od bitnog značaja za obranu, jer ne želimo trošiti energiju, već ćemo se koncentrirati na ono što je najvažnije, a to je da dokažemo da je gospodin Rajić nevin. Dakle, ono što u ovom trenutku mogu reći jest da neću ulagati ustavnu tužbu Ustavnom sudu RH.»

Ivicu Rajića od odlaska u haaški pritvor dijeli još samo jedan formalni korak hrvatske vlasti, a to je potpis hrvatske ministrice pravosuđa na rješenje o njegovom izručenju.

XS
SM
MD
LG