Linkovi

Bush: Vrijeme će pokazati da su SAD s pravom svrgnule Sadama (10/6/03) - 2003-06-09


Predsjednik Bush izjavio je da će vrijeme pokazati da su Sjedinjene Države s pravom svrgnule režim Sadama Huseina. Predsjednik je dao ovu izjavu odgovarajući na pitanje novinara o tome je li dosadašnji neuspjeh u pronalaženju oružja za masovno uništavanje u Iraku doveo u pitanje američki kredibilitet.

Gospodin Bush je kazao da je Irak imao program za razvoj oružja, te da su obavještajna izvješća sastavljena u proteklih deset godina to i potvrdila. Predsjednik nije govorio o samom oružju. No, u intervjuima u proteklih nekoliko dana, dužnosnici administracije u više su navrata ustvrdili da će zabranjeno iračko oružje biti pronađeno.

***

Iran je upozorio da će američki pritisak na Teheran da se odrekne svojeg nuklearnog programa samo potkopati izglede za dijalog o tom pitanju. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da će jaki pritisak na iračke vlasti samo ojačati položaj tvrdolinijaša, koji smatraju da bi takav dijalog bio gubljenje vremena. Obraćajući se novinarima u Teheranu, glasnogovornik je pozvao američke dužnosnike da prestanu koristiti «jezik sile». Američki su dužnosnici u više navrata optužili Iran da pokušava razviti nuklearno oružje, te da štiti članove al-Qaide.

XS
SM
MD
LG