Linkovi

Britanija još nije spremna za euro (10/6/03) - 2003-06-09


Britanija je priopćila da još nije spremna usvojiti euro, no da će provesti reforme koje bi mogle omogućiti takav potez. Britanski ministar financija Gordon Brown rekao je danas parlamentu da britansko gospodarstvo trenutno nije dovoljno prilagodljivo da bi se moglo nositi s potencijalnim negativnim ekonomskim posljedicama prijelaza s funte na euro.

***

Financijer i filantrop George Soros najavio je da će smanjiti svoje aktivnosti u Rusiji, jer – kako je rekao - sada aktivnosti koje je podržavala njegova Zaklada treba preuzeti ruska vlada. Gospodin Soros otvorio je 1987. u Moskvi ured svoje Zaklade Otvoreno društvo, kako bi pomogao u tranziciji Sovjetskog saveza. Kako je kazao, do sada je u aktivnosti u Rusiju, koje obično vode vlasti, uložio preko milijardu dolara i više ne želi subvencionirati Kremlj.

***

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC mogla bi odgoditi najavljeno smanjenje proizvodnih kvota zbog smanjenih zaliha nafte u zapadnim zemljama. Unatoč velikom povećanju proizvodnje u zemljama članicama, zalihe su i dalje slabe, s obzirom da Irak već dva mjeseca uopće ne izvozi naftu. Iako bi Bagdad trebao početi izvoziti naftu u sljedećih tjedan dana, vjeruje se da će irački izvoz još nekoliko mjeseci biti na razini manjoj od predratne.

XS
SM
MD
LG