Linkovi

Bush: Mirovni proces na Srednjem istoku će se nastaviti (9/6/03) - 2003-06-09


Predsjednik Bush izjavio je da je i dalje optimističan glede mirovnog procesa na Srednjem istoku, unatoč najnovijem valu nasilja. Predsjednik je dao ovu izjavu nakon što je izvijestio svoje suradnike o svojem nedavnom putovanju, uključujući i summit s izraelskim i palestinskim premijerima u Aqabi u Jordanu.

Predsjednik je jasno pokazao da ga najnoviji događaji neće pokolebati i da će se mirovni proces nastaviti.

"Optimist sam, jer sam čuo premijere Izraela i Palestinske uprave kako govore o potrebi za mirom i za palestinskom državom," rekao je predsjednik.

Međutim, sve od summita u Jordanu, izraelski premijer Ariel Sharon nalazi se na udaru kritika kod kuće. U međuvremenu, palestinski premijer Mahmoud Abbas izjavio je da, iako odbacuje nasilje, ipak neće upotrijebiti silu protiv ekstremista. Predsjednik Bush je izjavio da će njegova administracija učiniti sve što može kako bi podržala gospodina Abbasa, koji je obećao da će raditi na uspostavljanju mira.

"Prosječni Palestinci moraju shvatiti da će se njihovi životi poboljšati, zahvaljujući viziji premijera Abbasa," kazao je.

Predsjednik Bush je dodao da svi Arapi moraju shvatiti da nasilje vodi samo u bijedu.

Izraelska je vojska u međuvremenu priopćila da je počela uklanjati isturena nezakonita izraelska naselja na Zapadnoj obali. Vojni dužnosnici nisu precizirali koja će naselja biti uklonjena, no glavna organizacija židovskih naseljenika priopćila je da su vojni buldožeri srušili naselje Neve Erez u blizini palestinskog grada Ramalle. Izraelski premijer Ariel Sharon obećao je na prošlotjednom mirovnom summitu u Jordanu da će neka naselja biti uklonjena u okviru promicanja najnovijeg mirovnog plana za Srednji istok.

XS
SM
MD
LG