Linkovi

Ciljevi Sjedinjenih Država (8/6/03) - 2003-06-08


NATO savez je odlučio djelovati i izvan Europe, što je odluka koja će utjecati na budućnost ove organizacije. Sjevernoatlantski savez je pristao u kolovozu preuzeti zapovjedništvo nad međunarodnim sigurnosnim snagama u Afganistanu, a podržava i napore Poljske da pridonese sigurnosti u Iraku. NATO savez također nastavlja igrati jednu od glavnih uloga u globalnom ratu protiv terorizma.

"Međutim," kako je rekao predsjednik George W. Bush, "oružane snage su uvijek posljednje rješenje, i Amerikanci znaju da se terorizam ne može pobijediti samom vojnom silom."

"Vjerujemo da je konačni odgovor na mržnju - nada. Ideologija terorizma hvata korijene u atmosferi nezadovoljstva i očaja. Upravo zato mi pomažemo ljudima širom svijeta da si izgrade život ispunjen svrhom i dignitetom," rekao je gospodin Bush.

Sjedinjene Države su se obvezale izdvojiti 15 milijardi dolara za prevenciju i liječenje AIDS-a, te skrb za žrtve te bolesti u Africi i na Karibima. Također, predsjednik Bush je od Kongresa zatražio da poveća izdvajanja za pomoć u inozemstvu, kako bi se potakao gospodarski razvoj i umanjilo siromaštvo.

"Ta će pomoć odlaziti tamo gdje je najpotrebnija - ne korumpiranoj eliti, nego zemljama čiji čelnici poštuju vladavinu zakona, ulažu u zdravlje i obrazovanje svog naroda, te potiču ekonomsku slobodu," izjavio je američki predsjednik.

No, da bi sloboda zaista i prevagnula, "terorizam mora biti pobijeđen," rekao je predsjednik Bush.

"To su ciljevi Amerike u svijetu. Od poraza terora, preko borbe protiv bolesti i gladi, pa sve do širenja ljudskih sloboda. U tome, Amerika pozdravlja i treba pomoć, savjete i mudrost svojih prijatelja i saveznika," rekao je predsjednik Bush.

Afganistan i Irak su oslobođeni. U posljednjih dvadeset mjeseci, svijet je bio svjedokom odlučnosti koalicije, na čelu sa Sjedinjenim Državama, da se bori protiv režima koji pružaju utočište teroristima. Kao što je rekao predsjednik Bush, "Nastojimo stvoriti svijet u kojemu će ljudi moći živjeti u slobodi i miru, a ne u strahu i kaosu. Svakoj civiliziranoj zemlji stalo je da u tome uspijemo."

XS
SM
MD
LG