Linkovi

U potrazi za životom na Marsu (9/6/03) - 2003-06-08


Američka agencija za istraživanje svemira, NASA, danas lansira prvi od dva pokretna robota koji će na Marsu tragati za vodom i eventualnim tragovima života. Nepovoljni meteorološki uvjeti oko Svemirskog centra Kennedy, na Floridi, odgodili su lansiranje, prvotno najavljeno za nedjelju, za 24 sata. Lansiranje drugog robota planira se za 25. lipnja. Oba bi robota trebala stići do Marsa u siječnju slijedeće godine.

Europa i Japan već su prošli tjedan lansirali svoje satelite prema Crvenom planetu. Znanstvenici, naime, žele iskoristiti rijetku zgodu kada su Zemlja i Mars vrlo blizu, što skraćuje vrijeme putovanja letjelica na oko sedam, umjesto uobičajenih devet mjeseci.

Kada stignu do Marsa, dva će NASA-ina robota sletjeti na suprotnim stranama planeta i početi bilježiti opažanja i testiranja. Svaki od robota je viši od jednog metra, te opremljen kamerama, infracrvenim senzorima i opremom za bušenje stijena. Mehanička ruka s prednje strane robota sadrži mikroskop, te nekoliko spektrometara za identifikaciju minerala.

Ranije ekspedicije do Marsa su pokazale da je nekad na tom planetu bilo vode. Dužnosnici NASA-e kažu da je cilj ove misije utvrditi je li voda na Marsu postojala dovoljno dugo da održi život.

Od oko tridesetak pokušaja da se dopre do Marsa, samo je dvanaest misija bilo uspješno, a od devet pokušaja slijetanja, uspjela su tri.

XS
SM
MD
LG