Linkovi

Izraelci i Palestinci traže mir (9/6/03) - 2003-06-08


Na sastanku u Jordanu, premijeri Izraela i Palestinske Uprave obećali su da će raditi na uspostavljanju nove države Palestine, koja bi živjela uz Izrael u miru i sigurnosti. Na sastanku su također sudjelovali predsjednik George Walker Bush i jordanski kralj Abdullah.

Govoreći u ime Palestinaca, palestinski premijer Mahmoud Abbas izjavio je da će taj proces uključivati "izravne pregovore o okončanju izraelsko-palestinskog sukoba … i okončanju okupacije … pod kojom su Palestinci toliko toga propatili. Istovremeno," rekao je, Palestinci "ne ignoriraju patnje Židova kroz povijest. Došao je trenutak da se sve te patnje okončaju."

Premijer Abbas je, govoreći uz pomoć prevoditelja, osudio terorizam i rekao da će se Palestinska Uprava odlučno suprotstaviti poticanju na mržnju i nasilje.

"Ponovno osuđujemo i odbacujemo terorizam usmjeren protiv Izraelaca, gdje god se oni nalazili. Takve metode nisu u skladu s našim vjerskim i moralnim tradicijama i predstavljaju opasne prepreke za uspostavljanje neovisne, suverene države koju želimo," rekao je gospodin Abbas.

Izraelski premijer Ariel Sharon jasno je dao do znanja da "s terorizmom ne može biti kompromisa". Gospodin Sharon rekao je da Izrael pozdravlja priliku da obnovi izravne pregovore s Palestincima.

"Izraelu je u interesu ne da upravlja Palestincima, već da Palestinci upravljaju sami sobom u svojoj državi. Demokratska palestinska država, koja živi u potpunom miru s Izraelom, promicat će dugoročnu sigurnost i dobrobit Izraela kao židovske države," rekao je izraelski premijer.

Premijer Sharon je kazao da će Izrael nastojati "poboljšati humanitarnu situaciju" u palestinskim područjima, te da će "odmah početi s uklanjanjem nedopuštenih židovskih naselja".

I Izrael i Palestinci moraju ispuniti određene obveze i imaju, kako je rekao predsjednik Bush, svoj cilj.

"Svetu zemlju trebaju dijeliti palestinska i izraelska država, koje žive u miru jedna uz drugu i u miru sa svim drugim zemljama Srednjeg istoka. ... Ukoliko sve strane ispune svoje obveze," rekao je predsjednik Bush, "mir će konačno moći biti uspostavljen".

XS
SM
MD
LG