Linkovi

'Living History' - memoari Hillary Clinton (8/6/03) - 2003-06-07


Bivša prva dama Sjedinjenih Država, a sada senatorica savezne države New York, Hillary Rodham Clinton, napisala je knjigu o svojih osam godina u Bijeloj kući. Knjiga dolazi u knjižare praćena velikim publicitetom.

Knjiga Hillary Rodham Clinton, među ostalim, iznosi i pojedinosti o “Aferi Lewinsky” – seksualnom skandalu koji je gotovo obilježio dva mandata njezinog supruga, predsjednika Billa Clintona. Podsjetimo – bivši američki predsjednik čitavu je 1998. godinu proveo niječući vezu s praktikanticom u Bijeloj kući, Monicom Levinsky.

U sjećanjima, naslovljenim "Living History", supruga bivšeg predsjednika Clintona piše o trenutku kada joj je suprug rekao da je ustvari, - kako je on to nazvao - "ipak održavao nepriličnu vezu" s Monicom Lewinsky.

Hillary Clinton piše: "Kada mi je to muž konačno priznao, od ljutnje gotovo nisam mogla disati. Hvatajući zrak, počela sam plakati i vikati na njega 'Što time misliš', 'Što mi ustvari govoriš?', 'Zašto si mi lagao?' Bila sam bijesna i svakim trenutkom sve ljuća. On je samo stajao i ponavljao - 'Žao mi je. Stvarno mi je žao. Pokušavao sam zaštititi tebe i Chelsea."

Gospođa Clinton se nada da će ljudi čitati knjigu u želji da saznaju više i o drugim stvarima, a ne samo o intimnim pojedinostima njezinih bračnih problema. "To je prilično duga knjiga, ona govori o mom životu, o svemu što sam kao odvjetnica radila, posebice o pitanjima vezanim za položaj žena i djece - do kojih mi je stalo doslovce otkako sam bila dijete. Mislim da će knjiga ljudima reći nešto više o meni samoj, možda, odgovoriti na neka pitanja. To je priča mog života."

Izdavačka kuća Simon & Schuster platila je Hillary Clinton za memoare – duge oko 560 stranica - osam milijuna dolara. Prvo izdanje knjige "Living History" tiskano je u neuobičajeno velikom tiražu - milijun primjeraka, a izdavačka prava su već prodana u šesnaest zemalja. Zanimanje javnosti je dobilo maha kada je, nekoliko dana uoči početka prodaje knjige, najavljenog za ponedjeljak, 9. lipnja, agencija Associated Press uspjela nekako nabaviti primjerak inače strogo čuvanih memoara i objavila ulomke.

Premda izdavač Simon & Schuster prijeti Associated Pressu tužbom, ovaj se publicitet pokazuje vrlo dobrim - neke knjižare već najavljuju da će, - baš kao što su radile pri objavljivanju knjiga o Harryju Potteru -, prodaju početi već u ponoć s nedjelje na ponedjeljak, očekujući pred vratima tisuće nestrpljivih kupaca.

XS
SM
MD
LG