Linkovi

Pentagon priznao da su neki američki obavještajci upozoravali da ne postoje vjerodostojne informacije o iračkom kemijskom naoružanju (7/6/03) - 2003-06-07


Američko ministarstvo obrane priznalo je da su neki obavještajni analitičari oružanih snaga prošle godine upozorili da ne postoje vjerodostojne informacije o iračkom kemijskom naoružanju.

Američka je vlada proljetos, prije intervencije u Iraku, u više navrata navela da je glavni razlog za rat protiv te zemlje postojanje iračkog oružja za masovno uništavanje.

Medijska izvješća o nesigurnosti vojne obavještajne službe kada je u pitanju iračko kemijsko naoružanje u opreci su s izjavama ministra obrane Donalda Rumsfelda, od prije nekoliko mjeseci, u kojima je on sa sigurnošću tvrdio da Irak posjeduje takvo oružje.

Bez obzira na to, čelnik vojne obavještajne službe, admiral Lowell Jacoby, izjavio je da "nema sumnje da je Irak imao program razvoja oružja za masovno uništavanje".

Do sada, u Iraku nije pronađeno niti kemijsko a niti biološko oružje. Bijela kuća je uvjerena da će se s vremenom takvo oružje pronaći.

******

U Iraku – međunarodni inspektori za naoružanje mogli bi već danas početi s pregledom jedne nuklearne centrale u blizini Bagdada, koja je bila opljačkana neposredno nakon završetka ratnih operacija.

Američko ministarstvo obrane objavilo je da će inspektori prikupiti razbacani radio-aktivni materijal, spremiti ga u kontejnere te zapečatiti prostorije u nuklearnoj centrali.

U pratnji međunarodnih inspektora bit će američki vojnici.

XS
SM
MD
LG