Linkovi

Pritvaranje Aung San Suu Kyi (7/6/03) - 2003-06-07


Čelnicu demokratskog pokreta u Burmi i dobitnicu Nobelove nagrade za mir, Aung San Suu Kyi, burmanski vojni režim drži u pritvoru, ne dopuštajući joj kontakte s vanjskim svijetom. Zatvorena je 30. svibnja nakon napada na njezino vozilo i pratnju. Zatvorene su i stotine pristaša Nacionalne lige za demokraciju. Napad su, kako se izvješćuje, izveli huligani koji rade za takozvano Udruženje sindikalne solidarnosti i razvoja, prorežimsku organizaciju. Prema izvješćima, i pripadnici burmanskih vojnih postrojbi pucali su na gomilu prodemokratskih aktivista. Režim je objavio da su četiri osobe ubijene, a pedesetak ranjeno.

Aung San Suu Kyi je putovala u mnoge dijelove Burme kako bi se sastala sa svojim pristašama. Tisuće bi dolazile da ju sretnu samo da bi ih zlostavljale bande prorežimskih huligana. No, umjesto da uhiti odgovorne za nasilje, burmanski režim uhićuje žrtve tog nasilja.

Neki pripadnici Nacionalne lige za demokraciju, uključujući i izabranog člana parlamenta, nedavno su bili osuđeni na zatvorske kazne u rasponu od pet do dvadeset godina.

Kao što je jasno rekao glasnogovornik američkog državnog tajništva, Philip Reeker, "Nedavno pritvaranje Aung San Suu Kyi i drugih visokih čelnika njezine stranke označava značajan korak unazad za vojni režim u Rangunu, kao i za narod Burme. Sjedinjene Države pozivaju režim da momentalno pusti na slobodu te dužnosnike i ponovno otvori njihove urede."

Sjedinjene Države podržavaju nastojanja posebnog izaslanika Ujedinjenih Naroda, Tan Sri Razali Ismaila da povede razgovore s ciljem tranzicije ka demokraciji u Burmi. Puštanje na slobodu Aung San Suu Kyi i drugih političkih zatvorenika, te ponovno otvaranje ureda Nacionalne lige za demokraciju, neophodni su koraci u tom smjeru.

XS
SM
MD
LG