Linkovi

Zemlja starija nego što se ranije smatralo (7/6/03) - 2003-06-07


Znanstvenici kažu da je Zemlja postala planet mnogo ranije nego što se prije smatralo - samo deset milijuna fodina nakon rođenja Sunca.

Ranije analize Zemljine kore ukazivale su da je naš planet nastao nekih pedesetak milijuna godina nakon Sunca. No, prema Steinu Jacobsenu, ponovljene analize tih istih podataka, u kombinaciji s novim mjerenjima kemijskih elementata u nekim tipovima meteorita, dokazuju da je osnova Zemlje nastala mnogo ranije.

Zemlja je, piše gospodin Jacobsen u najnovijem broju časopisa "Science", dostigla 64 posto svoje veličine unutar prvih deset milijuna godina od rođenja Sunca. Milijuni tona dodatnog materijala pridodani su masi Zemlje vjerojatno sudarom sa svemirskim tijelom veličine Marsa. Vjeruje se da je do sudara došlo oko 30 milijuna godina nakon nastanka Sunca. Inače, nuklearne pećnice Sunca počele su raditi prije četiri i pol milijarde godina.

I drugi unutrašnji planeti našeg sustava, - Mars, Venera i Merkur -, počeli su se stvarati u isto vrijeme kada i Zemlja, tvrdi Stein Jacobsen.

XS
SM
MD
LG