Linkovi

Prijepor oko obavještajnih podataka o iračkom kemijskom oružju (6/6/03) - 2003-06-06


Američko ministarstvo obrane, odnosno Pentagon, dopušta da podaci o tome skriva li režim Saddama Husseina kemijsko oružje, a koje je prikupila Pentagovona obavještajna služba – nisu sadržavali pouzdane informacije. Oružje za masovno uništavanje je bio jedan od glavnih razloga Bushovoj administraciji za pokretanje rata protiv Iraka.

Pentagon: Postojao dokaz koji je 'sugerirao' postojanje oružja, no nije ga sa sigurnošću dokazao

Dužnosnici Bushove administracije, uključujući i ministra obrane Donalda Rumsfelda i dalje su uvjereni da će potraga za zabranjenim oružjem u Iraku dati rezultata i tako na svijetlo dana izbaciti konkretne dokaze o Saddamovom kemijskom oružju. No, do sada takvo oružje nije pronadjeno i predstavnici Pentagona sada kažu da je DIA - Obavještajna služba ministarstva obrane - u jednom povjerljivom izvješću iz rujna prošle godine navela da nema uvjerljive informacije o tome je li Irak proizveo i uskladištio kemijsko oružje. Ipak, glasnogovornik te obavještajne agencije kaže da Pentagon nije znao sa sigurnošću je li Irak sposoban napraviti takvo oružje. Glasnogovornik kaže da je postojao dokaz koji je sugerirao da je Irak proizveo to oružje. No, to izvješće sadrži veću dozu nesigurnosti glede nastojanja Iraka da dodje do naoružanja za masovno uništavanje nego priopćenja koja su o tom pitanju davali prije početka rata ministar Rumsfeld i ostali visoki Pentagonovi dužnosnici.

Istodobno se u Ministarstvu obrane naglašava da je izvješće njihove obavještajne službe samo jedno od mnogih izvora informiranja o Iraku, a podvlači se i razlika izmedju načina rada obavještajnih stručnjaka te onoga što su učinili političari na temelju obavještajnih podataka. Administracija predsjednika Busha je demantirala da su takve informacije bile prilagodjene kako bi se opravdale ratne operacije. Ministar obrane Donald Rumsfeld već je o ovome razgovarao sa članovima Kongresa. Neki članovi Kongresa su pokazali zanimanje da se povede istraga o obevještajnim podacima, prikupljenim o iračkom programu, a gospodin Rumsfeld je obećao da će Pentagon suradjivati u bilo kakvoj istrazi.

XS
SM
MD
LG