Linkovi

Vrhovni sud ubrzava razmatranje financiranja političkih kampanji (6/6/03) - 2003-06-06


Los Angeles Times piše o odluci Vrhovnog suda Sjedinjenih Država koji je odlučio da razmatra slučaj o reformi financiranja izbornih kampanji, nazvane po senatorima McCain-Feingold koji su je inicirali. Predmet će se pred Vrhovnim sudom naći u rujnu, na samom početku zahuktavanja kampanje 2004. godine. Ubrzavajući razmatranje ovog slučaja – piše Los Angeles Times - suci najvišeg američkog suda nadaju se da će razriješiti spor o financiranju političkih kampanji prije negoli sljedeća izborna sezona zađe u završnicu. A to po pisanju ovog lista, neće baš biti lak posao.

New York Times osvrće se na jučer u Senatu usvojeni zakonski prijedlog o poreskim povlasticama za djecu. Taj je zakon usmjeren prema milijunima obiteljima s niskim primanjima, a nije bio uključen u nedavno usvojeni paket smanjenja poreza. Newyorški list piše da su republikanci požurili s ovom mjerom kako bi se suprotstavili demokratima koji ih prikazuju kao okrutne prema siromašnim Amerikancima. Zakon kad prođe cijelu proceduru omogućit će za oko 6 i pol milijuna obitelji dodatak od 400 dolara u poreskim olakšicama po dijetetu.

Ovdje u Washigntonu Post na naslovnici jutros donosi napis o tome kako oko četvrtine američkih industrijskih pogona i postrojenja za procesuiranje pitke vode krše standarde o zagađivanju, a tek mali broj nih službeno za to i odgovara. Za ove tvrdnje Washington Post se poziva na jednu novu studiju američke Agencije za zaštitu okoliša. Čak i kad se podnese službena prijava, u tek polovici slučajava prekršitelji su kažnjeni globom od otprilike šest tisuća dolara. U istoj studiji također se primjećuje da polovica najtežih prekršitelja premašuje granicu zagađivanja za više od 100 posto.

XS
SM
MD
LG