Linkovi

Arapski čelnici protiv terorizma (6/6/03) - 2003-06-06


Tijekom sastanka u Egiptu, izmedju predsjednika Georgea Walkera Busha i čelnika vodećih arapskih zemalja te palestinskih vlasti osudjen je terorizam u svim svojim oblicima – i bez ikakvih izuzetaka. Medju okupljenim čelnicima bili su egipatski predsjednik Hosni Mubarak, saudijski princ prijestolonasljednik Abdullah, bahreinski kralj Hamad, jordanski kralj Abdullah te premijer palestinskih vlasti Mahmoud Abbas.

Predsjednik Mubarak je rekao da okupljeni čelnici potvrdjuju svoje stajalište “protiv terora i nasilja”.

"Nastavit ćemo se boriti protiv pošasti terorizma koji udara na čovječanstvo, te odbaciti kulturu ekstremizma i nasilja u bilo kojoj formi ili obliku, iz bilo kojeg izvora ili mjesta, bez obzira na opravdanja i motive, i pritom biti potpuno svjesni ovih opasnosti kao kuge koja prijeti miru i stabilnosti čitavog svijeta. Iskoristit ćemo svu zakonsku moć koja nam je na raspolaganju kako bismo spriječili pružanje podrške ilegalnim organizacijama, uključujući terorističke grupe," rekao je egipatski predsjednik.

Prošli mjesec, premijer palestinskih vlasti Mahmoud Abbas jasno je rekao da se osuda terorizma odnosi na Palestinske samoubilačke napade na Izraelce. Jedna mlada Palestinka je 19. svibnja ove godine, u izraelskom gradu Afuli, aktivirala eksploziv koji je nosila na sebi, ubivši pritom još tri, te ranivši oko sedamdeset osoba. “Ovaj samoubilački napad”, rekao je gospodin Abbas, “u suprotnosti je s našim moralnim vrijednostima i tradicijama te samo doprinosi mržnji dvaju naroda.”

Put predsjednika Busha na Srednji istok bio je usredotočen na okončanje mržnje, te na promicanje puta kojim bi se došlo do dvije države, Izraela i Palestine, koje bi koegzistirale u miru i sigurnosti. Medjutim, napredak prema miru traži odbacivanje terora. Predsjednik Bush se pohvalno izrazio o “čvrstom odbacivanju terora, bez obzira na njegova opravdanja i motive” kako su to formulirali arapski čelnici.

"Oni su takodjer odlučni za praktične akcije kako bi se iskoristilo sva sredstva za presijecanje pomoći, uključujući oružje i financijsku pomoć, bilo kojoj terorističkoj grupi te pružilo pomoć palestinskim vlastima u njihovoj borbi protiv terora,” rekao je gospodin Bush.

“Teroru se mora suprotstaviti”, rekao je predsjednik Bush. “I on mora biti poražen.”

XS
SM
MD
LG