Linkovi

Neobične instruktorice agenata FBI-ja (6/6/03) - 2003-06-06


Prije dva dana, na završnoj svečanosti za učenike osmih razreda jedne osnovne škole u predgrađu Washingtona, tri učenice dobile su specijalno priznanje: poimenična pisma zahvale Saveznog istražnog ureda, koja je napisao direktor FBI-ja Robert Mueller. U pismima, uloženim u srebrne okvire, gospodin Mueller im se zahvaljuje na poduci koju su pružile agentima, a koja je izravno pomogla u hvatanju brojnih pedofila.

Djevojčice, - identificirane u tisku samo imenima: Karen, Mary i Kristin – trinaestogodišnjakinje su koje su, ne propustivši niti dana škole, odrasle agente FBI-ja učile kako međusobno preko Interneta razgovaraju tinejđeri. Dakle, kojim se šiframa i kraticama koriste, koje su stvari trenutno u modi, a koje se smatraju zastarjelima i potpuno izvan trenda, kako rezoniraju djevojčice njihove dobi.

Agenti FBI-ja, naime, preko Interneta hvataju pedofile tako što se pretvaraju da su i sami tinejđerke. Praksa ranijih godina pokazala je da u tome čak niti najmlađi agenti nemaju prevelikog uspjeha – jednostavno su bili izvan tokova zbivanja među mlađim tinejđerima, pedofilima najomiljenijoj dobnoj skupini. Kao što je rekao direktor FBI-ja, agente se može naučiti svim istražnim metodama i tehnikama prerušavanja i pretvaranja, ali ih je praktički nemoguće naučiti kako da uspješno glume trinaestogodišnjakinje u okružju internetskih "chat rooms".

U pomoć su stigle naše tri djevojčice. Kao i svaki instruktor, i one su prvo ocijenile kakvi su im đaci. Same su sastavile mnoštvo pitanja i testirale svoje pitomce, specijalne agente koji rade u okviru, - kako je nazvan taj program – "Operacije nevin izgled". Treba li uopće reći da su svi agenti pali na tom prvom testu? Oni su, naime, smatrali da je Michael Jackson još uvijek "in", da je Justin Timberlake popularniji od Destiny's Child, da se tinejđerkama sviđa George Clooney i još gomilu drugih stvari, koje možda vrijede za dvadesetogodišnjake, ali zasigurno ne za trinaestogodišnjakinje.

Nakon toga, tijekom čitave godine, Karen, Mary i Kristin su agente, pristigle iz čitavih Sjedinjenih Država, učile rječniku kojim se koriste njihovi vršnjaci, tjerale ih da čitaju tinejđerski tisak i posebno da prate ogovaranja o slavnim ličnostima – naravno samo onima koji su relevantni u svijetu trinaestogodišnjaka. Sada svi ti agenti znaju da se internetski chat nikad ne počinje s "hello", da se nikad ne koristi ispravna gramatika, a da kratica "pos" znači "parent over shoulder", odnosno "roditelj mi viri preko ramena".

Za ovo posljednje, - tvrde junakinje naše priče, za koje njihova škola uopće do sada nije znala što su radile -, prijatelji im nikada neće oprostiti: sada su, naime, svi roditelji iz novina saznali kako njihova djeca signaliziraju drugoj strani da naglo pređe na neku školsku temu, da "starci" ne bi vidjeli o čemu se stvarno razgovaralo!

XS
SM
MD
LG