Linkovi

Kakva je sudbina Lakersa? (6/6/2003) - 2003-06-05


Ovosezonska NBA liga se može smatrati vrlo zanimljivom, možda najprije zbog činjenice da se doista ne može predvidjeti novi prvak. Protekle tri godine gotovo se sa sigurnošću znalo da će ta čast pripasti dinastiji Phila Jacksona iz Los Angelesa. No, kao i svaka druga dinastija, tako je i ova morala sići s vlasti i priznati da ima i drugih koji mogu biti na vrhu. No, što dalje, što će biti s Lakersima? Sjetimo se Chicago Bullsa i njihove vladavine američkom profesionalnom košarkom. Sve je trajalo duže nego kod Lakersa, ali čikaška se dinastija raspala sama od sebe. Nitko ih nije na terenu skinuo s trona.

Prvo i najvažnije pitanje za Lakerse jest – hoće li Phil Jackson otići ili ostati u klubu? NBA trener s najvećim brojem trofeja ima zdravstvene probleme i to je prvi put u njegovoj karijeri da mora razmišljati na taj način. I za njega je ovo nova situacija. S obzirom da je i ranije znao pobjeći iz javnosti negdje u planine Montane, baveći se filozofijom i odmarajući se, ne bi bilo nikakvo čudo da isto učini i sada. Samo s dodatnim motivom. Zapravo ima još jedna činjenica: Jackson jednostavno nije navikao na poraze. Posljednji put kada je njegova momčad izgubila u jednoj playoff seriji bilo je to 18.svibnja 1995.godine, kada su u polufinalu Istočne konferencije košarkaši Orlando Magica izbacili njegove Bullse, koji su igrali bez Michaela Jordana.

Drugo je pitanje – što će biti s ključnim igračima. Derek Fisher, Robert Horry i Rick Fox mogu u idućoj sezoni igrati u bilo kojem NBA klubu, jer dobivaju status slobodnog igrača, što znači da mogu otići bez odštete. Tko bi mogao doći u Lakerse? Za sada se zna da je bilo razgovora s veteranom Karlom Maloneom da predje iz Utah Jazza, gdje i on stječe status slobodnog igrača. Malone je jedan od najboljih u povijesti igre, ima 40 godina i niti jednu titulu prvaka – to je njegov motiv. Lakersi su pokazali interes i za braniča Atlanta Hawksa Jasona Terry-a, zatim za krilo Sacramenta, turskog košarkaša Hidayeta Turkoglua, koji je slobodan igrač, tu je i sjajni Jermaine O`Neal, koji stiče isti status, pa vrlo dobri Elton Brand iz Clippersa, a spominje se i Reggie Miller, koji je čitavu karijeru proveo u Indiani, ali također bez trofeja. Bit će tu mnoštvo kombinacija, a mnogo će toga ovisiti o tome koliko novaca imaju na raspolaganju za kupovinu novih.

Naravno, svi se pitaju do kada će Shaquille O`Neal i Kobe Bryant igrati zajedno. Po svemu sudeći, Shaq je odlučio karijeru okončati u Los Angelesu, ali Bryantu ugovor istječe iduće godine. Osim toga, on je mnogo mlađi od Shaqa. Kobe je već ranije znao izjaviti kako bi se volio okušati na slobodnom igračkom tržištu. Tu ima još jedna stvar – ako Jackson ode tko će biti u stanju pomiriti tako dva snažna ega - Bryantov i Shaquille-ov? Isto tako, vrlo je jasno da Lakersi vape za igračkim osvježenjima, ali kako nabaviti kvalitetnog igrača kada Jackson, Bryant i O`Neal godišnje odnosu preko 30 milijuna dolara!? Zato Lakersi i nisu protiv San Antonia mogli uvesti s rezervne klupe ništa bolje od Stanislava Medvedenka i Jennera Parga. Kako njih dvojicu usporediti sa sjajnim rezervama San Antonia – Emanualeom Ginobilijem i Malikom Rose-om? Dakle, stvar je jasna – Lakersi trebaju bolju klupu s rezervnim igračima i barem još jednog kvalitetnog igrača koji će pomoći sve umornijem dvojcu Kobe-Shaq.

XS
SM
MD
LG