Linkovi

Ipak pritisci na obavještajne analitičare glede iračkog naoružanja? (5/6/03) - 2003-06-05


Washington Post donosi tekst o tome kako je na neke obavještajne analitičare vršen pritisak glede tumačenja prikupljenih podataka o iračkom naoružanju. Po pisanju ovog lista, dopredsjednik Dick Cheney i neki njegovi viši savjetnici u više su navrata odlazili u sjedište Sredošnje obavještajne agencije CIA-e tijekom protekle godine kako bi ispitivali stručnjake koji su analizirali iračke programe naoružanja i veze s al-Qaidom. Time se stvorila atmosfera u kojoj su neki analitičari osjećali da moraju svoje procjene prilagodiri političkim ciljevima administracije predsjednika Busha. Drugi dužnsonici CIA-e kažu kako ti posjeti na njih nisu imali nikakvog utjecaja i da su ih pozdravljali. Prema istom članku u Washington Postu analitičari CIA-e nisu bili jedini koji su osjetili ovakve pritiske od svojih pretpostavljenih. Bivši i sadašnji obavještajni djelatnici kažu da su osjećali te pritiske stalno i od pomoćnika ministra obrane Paul Wolfowitza i u nešto manjoj mjeri od direktora CIA-e Georgea Teneta.

Današnji New York Times donosi izvješće iz Washingtona o usvajanju zakonskog prijedloga o tzv. 'djelomičnom pobačaju' u Zastupničkom domu Kongresa. List piše da je ovime pokret koji se bori protiv pobačaja u Sjedinjenim Državama došao na sam rub pobjede. Jučerašnje glasovanje bilo je 282 naprama 139. Inače Kongres je za vrijeme administracije predsjednika Clintona čak dva puta izglasao sličan prijedlog, ali je oba puta tadašnji predsjednik uložio veto na njega. Međutim, sad – piše New York Times – pristaše ove mjere imaju Zastupnički dom, Senat i Bijelu kuću pod kontrolom republikanaca. Istovremeno pristaše prava na pobačaj i mnogi liječnici kažu da bi ova odluka mogla imati efekta na medicinske postupke vezane uz pobačaje u prvom trimestru – piše ovaj newyorški dnevnik.

Na zapadnoj američkoj obali Los Angeles Times piše također o jednoj zakonskoj mjeri usvojenoj u američkom Kongresu. Riječ je o prijedlogu kojeg je Zastupnički dom usvojio s 414 glasova za i 5 protiv, a odnosi se na pripadnike američkih oružanih snaga koji nisu američki državljani, već imaju stalnu dozvolu boravka u Sjedinjenim Državama, tj. tzv. 'zelenu kartu'. Kako piše Los Angeles Times, donošenje ove mjere ubrzala je pogibija nekoliko vojnika koji još nisu bili američki državljani u Iraku. Cilj novog zakon jest da se ublaže imigracijski zakoni za vojnike i članove njihovih obitelji. Konkretno, vrijeme koje pripadnici oružanih snaga moraju provesti u vojsci prije negoli se mogu prijaviti za državljanstvo smanjeno je s tri godine na godinu dana. Usporedbe radi, legalni useljenici, koji nisu na službi u oružanim snagama, moraju najmanje pet godina živjeti u Sjedinjenim Državama prije negoli steknu pravo na američko državljanstvo. Prema najnovijim podacima Pentagona – piše današnji Los Angeles Times – ukupno je 12 američkih vojnika nedržavljana poginulo dosad u Iraku.

XS
SM
MD
LG