Linkovi

Danas susret Bush, Sharon i Abbas (4/6/03) - 2003-06-04


Danas se predsjednik Bush treba susresti s izraelskim i palestinskim premijerom. Bit će to prvi susret na vrhu tri strane i istovremeno najveća indicija dosad o tome kako se američki predsjednik sve više angažira u mirovnom procesu.

Predsjednik Bush je izjavio da želi govoriti o koracima koji se moraju poduzeti kako bi se osigurao uspjeh mirovnog procesa."Ako sve strane ispune svoje obveze, možemo učiniti jedan pravilan napredak prema osnivanju palestinske države, sigurnosti Izraela i prema pravednom i sveobuhvatnom miru".

Američki je predsjednik ovo izjavio nakon razgovora u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheik s čelnicima Egipta, Bahraina, Jordana i Saudijske Arabije. Palestinski premijer Mahmoud Abbas također je sudjelovao na ovom sastanku kojeg se smatra svojevrsnom uvertirom u današnji summit u Jordanu. Ovi umjereni arapski čelnici rekli su predsjedniku Bushu da pozdravljaju mirovni plan poznat kao 'Smjernice za mir' kojim se predviđa osnivanje palestinske države koja bi egzistirala uz Izrael do 2005. godine.

XS
SM
MD
LG