Linkovi

Predsjednik Bush sastao se s izraelskim i palestinskim premijerom (4/6/2003) - 2003-06-04


Izrael i Palestinci su objavili da je učinjen prvi, mali korak prema mirovnom procesu. To je priopćeno nakon trojnog sastanka predsjednika Busha s izraelskim i palestinskim premijerom.

Trojica državnika stajali su jedan do drugog, obećavšii da će raditi na uspostavi mira, ispred palače s koje se pruža pogled na zaljev Aqaba. Palestinski premijer Mahmoud Abbas je izjavio da je vrijeme za okončanje svih patnji. Govoreći uz pomoć prevoditelja, gospodin Abbas je obećao da će Palestinci odraditi svoj dio posla: "Oružani ustanak se mora okončati i mi moramo koristiti i pribjeći miru kako bi se okončala okupacija i patnje Palestinaca i Izraelaca te kako bi se uspostavila palestinska država."

Glavni cilj mirovnog plana: uspostava palestinske države

Uspostava palestinske države, koja će živjeti u miru s Izraelom, glavni je cilj mirovnog plana koji su predložile Sjedinjene Države, Europska unija, Rusija i Ujedinjeni narodi. Obje strane su prihvatile mirovni plan, iako je Izrael postavio nekoliko uvjeta za njegovo prihvatanje. Na summitu u Jordanu, u mjestu Aqaba, izraelski premijer Ariel Sharon ponudio je probni korak glede vrlo osjetljivog pitanja židovskih doseljenika. On je istaknuo da će ukloniti izraelske isturene položaje na Zapadnoj obali i pojasu Gaze i bez odobrenja vlade: "Želim ponoviti da izraelsko društvo ima vladavinu zakona i mi ćemo trenutačno početi s uklanjenjem nezakonitih isturenih položaja."

Predsjednik Bush je saslušao dvojicu premijera, rekavši da je pomak već učinjen: "Svi mi ovdje dijelimo cilj koji glasi – Sveta Zemlja mora biti podijeljena izmedju država Palestine i Izraela, koje će živjeti u miru jedna s drugom te s ostalim državama Srednjeg istoka."

Gospodin Bush je naglasio da su obje strane donijele važne odluke te da će Sjedinjene Države učiniti sve što mogu da pomognu da san o miru postane realnost. Istaknuo je da je naredio državnom tajniku Colinu Powellu i savjetnici za Nacionalnu sigurnost, Condoleezze Rice, da bliskoistočni mirovni proces bude pitanje od najveće važnosti:

Bush: Put na koji krećemo je težak, ali drugi izbor ne postoji!

Summit u Jordanu je prvi zajednički sastanak predsjednika Busha s izraelskim i palestinskim čelnicima, a riječ je o drugom danu intezivnog diplomatskog rada za predsjednika, jer se jučer sastao u Egiptu s čelnicima arapskih zemalja.

Inače, američki državni tajnik Colin Powell upozorio je palestinskog predsjednika Yassera Arafata da ne pokušava omesti američka nastojanja da se dodje do rješenja za palestinsko-izraelski sukob. Gospodin Powell je istaknuo da Sjedinjene Države prihvaćaju činjenicu da je Yasser Arafat još uvijek izabrani predsjednik, no dodao da Washington njegovo čelništvo smatra neuspješnim.

XS
SM
MD
LG