Linkovi

Rano dijagnosticiranje zaraze virusom SARS-a i dalje tek u razvoju (4/6/03) - 2003-06-04


Znanstvenici diljem svijeta, kao i farmaceutske kompanije, danonoćno rade kako bi što prije razvili dijagnostičke testove za otkrivanje zaraze virusom SARS-a. Međutim, sučeljeni su s jednim ogromnim izazovom - testiranjem točnosti samih dijagnostičkih testova.

Kako je rečeno na međunarodnom skupu znanstvenika, vladinih dužnosnika i direktora farmaceutskih kompanija posvećenom istraživanju SARS-a, održanom u Washingtonu prije nekoliko dana, do sada je razvijen ili je u procesu razvoja velik broj dijagnostičkih testova. Proces istraživanja i testiranja, međutim, usporen je jednom osobinom virusa SARS-a koja ga razlikuje od većine ostalih virusa - u prvim danim zaraze, u organizmu zaražene osobe virus postoji u vrlo maloj količini, toliko maloj da ju je vrlo teško testirati.

Upravo zbog te osobine virusa SARS-a, konačni će test morati biti iznimno osjetljiv i na najmanju količinu virusa. Kako kažu znanstvenici, proći će još dosta mjeseci prije nego što će se za dijagnosticiranje rane zaraze moći koristiti samo jedan test. Vjerojatnije je da će ih se koristiti nekoliko istovremeno.

Uspješno rano dijagnosticiranje od ključne je važnosti za javnozdravstvenu kontrolu širenja atipične upale pluća, koju izaziva virus SARS-a.

XS
SM
MD
LG