Linkovi

Srednjoistočni mirovni proces (4/6/03) - 2003-06-04


Predsjednik George Bush posjećuje Srednji Istok u sklopu nastojanja da se razriješi sukob između Izraela i Palestinaca. Gospodin Bush se sastaje s izralskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom. Gospodin Sharon je uvjerio izraelski parlament da podrži plan, iza kojeg stoje Sjedinjene Države, - poznat kao smjernice za mirovni proces -, koji bi doveo do stvaranja palestinske države. Novinaru jednog izraelskog lista gospodin Sharon je rekao da je "došao trenutak da se ova zemlja podijeli između nas i Palestinaca". Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer kaže da je gospodin Sharon "čvrsto predan rješenju s dvije države":

"Mislim da pred sobom imamo čelnika Izraela koji želi naći načina da u regiju donese mir, koji je predan rješenju s dvije države, kao što je i sam rekao," rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Palestinski premijer Mahmoud Abbas isto je tako prihvatio smjernice za mir i pozvao na prestanak terorističkih napada protiv Izraela, kao i na reforme unutar Palestinske Uprave. Kada je preuzeo dužnost, u travnju, gospodin Abbas je rekao da bi "dio odgovornosti vlade morala biti izgradnja potpornja nove države, uključujući i pripreme za predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore." Sada je na Izraelcima i Palestincima da nađu zajednički jezik, kaže glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

"Svaki pojedini entitet ili zemlja bit će odgovorni za iznalaženje vlastitog načina podrške smjernicama za mir. Sjedinjene Države to ne mogu učiniti za njih, ali Sjedinjene Države mogu biti pri ruci kako bi pomogle raznim stranama da se približe i rade zajedno kroz kvalitetnu diplomaciju," rekao je Ari Fleischer.

Svi narodi Srednjeg Istoka - i Arapi i Izraelci - zaslužuju život s dignitetom, pod slobodnom i poštenom vladom. Ljudi koji žive u slobodi radije će odbacivati terorizam, i radije će svoju energiju posvetiti pomirenju. Kao što je rekao predsjednik Bush, "Na Srednjem Istoku ne može biti mir, ako nema slobode za obje strane."

XS
SM
MD
LG