Linkovi

Izbori za novu iračku vladu unatoč protivljenja SAD (4/6/03) - 2003-06-04


Vodeća iračka oporbena organizacija Irački nacionalni kongres priopćila je da će izabrati prijelaznu vladu unatoč američkim namjerama da se odgodi glasovanje. Do ovog priopćenja dolazi nakon što je američka uprava Iraka odgodila održavanje konvencije na kojoj su se trebali izabrati članovi nove vlade. Umjesto toga, uprava je priopćila kako će imenovati jedno savjetodavno tijelo u kojem bi se nalazilo 25 do 30 uglednih Iračana. Inače, jučer je predsjednik Bush na skupu s arapskim čelnicima u Egiptu izjavio kako su Sjeidnjene Države predane uspostavi sigurnosti u Iraku.

***

Glavni inspektor Ujedinjenih naroda za oružje Hans Blix brifirat će sutra Vijeće sigurnosti o svom posljednjem izvješću o potrazi za oružjima masovnog uništavanja u Iraku. U svom izvješću, gospodin Blix kaže kako njegova ekipa nije pronašla dokaze o tome da Bagdad ima takva oružja prije američke invazije. Glavni inspektor također se djelomično složio s Washingtonom da Irak nije objasnio gdje su nestale uskladištene bakterije bedrenice, te da nije deklarirao dva mobilna biološka laboratorija... Izvješće Hansa Blixa objavljeno je u trenutku sve glasnijih kritika u Sjedinjenim Državama i Britaniji glede navoda da je Irak gomilao zabranjena oružja.

***

U Britaniji, članovi Palramenta traže odgovore na neugodno pitanje kako je vlada donijela odluku da se krene u rat. Jedan parlamentarni odbor je priopćio da će se usredotočiti na istragu kako je vlada koristila obavještajne informacije o iračkom oružju za masovno uništavanje. Kritičari optužuju premijera Tonyja Blaira da je preuveličavao opasnost kako bi opravdao britansko sudjelovanje u koaliciji koju predvode Sjedinjene Države. Ranije ove godine gospodin Blair je jedva preživio veliki revolt unutar svoje Laburističke stranke zbog odluke da Britanija sudjeluje u ratu. Više od 50 laburističkih zastupnika potpisalo je peticiju kojom se od njega traži da objavi koje su to obavještajne informacije dovele do britanskog sudjelovanja u invaziji.

XS
SM
MD
LG