Linkovi

Suđenje Miloševiću: Zaštićeni svjedok o srpskoj ratnoj propagandi (3/6/03) - 2003-06-03


O razlici između propagande i realnosti govorio je u utorak na suđenju Slobodanu Miloševiću zaštićeni svjedok C-047.

Vijesti o "neviđenim zločinima i teroru na srpskim življem u Hrvatskoj" bili su razlog zašto se zaštićeni svjedok C-047 odlučio na "razumljiv ljudski gest" - obranu sunarodnjaka. Iskaz na suđenju Slobodanu Miloševiću dat je na traženje tužiteljice Uertz – Retzlaff, a odnosio se na razliku između slike stvorene medijskom propagandom i realne situacije na terenu.

Ovaj dio svjedočenja potvrđuje teze koje je nedavno iznio francuski profesor, specijalist za propagandu. Prema njegovom svjedočenju, Miloševićeva propagandna mašina sustavno je dezinformirala i stvarala atmosferu ugroženosti, straha i mržnje.

Zaštićeni je svjedok Vojvođanin, po uvjerenju "rojalist", pripadnik četničkog pokreta iz Subotice. C-047 kazao je sljedeće, "naša je vojska bila agresor na hrvatskom teritoriju, ona je ubijala i rušila, osvajala gradove i sela i provodila etničko čišćenje; istu sam stvar kasnije vidio u Bosni".

Slika je suprotna onoj koju je, prikupljajući dobrovoljce za ratovanje u Hravstkoj, dobio iz medija. "Preko medija sam tada saznao da je srpski živalj u Hrvatskoj masakriran, ugrožen i da se nad njim čine zločini; kada sam pošao na ratište vidio sam da to nije istina" - izjavio je zaštićeni svjedok.

Istina se razlikovala od dobro isplanirane medijske priče.

Prema svjedoku, dobrovoljci Srpskog četničkog pokreta trenirani su na policijskim i vojnim poligonima, sve uz privolu šefa subotičke policiije i časnika JNA. U Hrvatsku su upućivani preko poligona JNA u Bubanj Potoku kod Beograda. Na terenu su dobivali uniforme JNA i na njih su potom stavljali svoje simbole. "Pri tome nismo imali nikakvih problema", komentirao je svjedok.

JNA je također raspoređivala dobrovoljce, bez obzira na kokarde, a koordinacija slanja jedinica, dobrovoljaca i paramilitaraca išla je iz jednog centra, ratnog stožera u Beogradu. U Subotici su Miloševićevi socijalisti i Šešeljevi radikali uredno surađivali i, surađujući, sudjelovali uz pomoć policije u protjerivanju ne-Srba, uglavnom Mađara i Hrvata.

Znak za početak progona dao je Šešeljev govor na mitingu u Subotici. "nelojalnim Hrvatima i Mađarima treba vaditi oči zarđalim žlicama", vikao je tada Šešelj. Šešelj je također spomenuo granicu "velike Srbije", na pravcu Karlobag – Karlovac – Virovitica, što je - veli svjedok - uneseno i u statut Šešeljevih radikala.

Inače, brbljavi je Vojislav Šešelj dodao još jedan element dokazima tužiteljstva. Na snimku TV interviewa iz 1995., Šešelj se žali kako teško dobivaju dobrovoljce, "1991. i 1992., Milošević nam je davao uniforme, oružje, opremu, čitav Bubanj Potok" - zabilježeno je na televizijskoj snimci.

Suđenje se nastavlja.

XS
SM
MD
LG