Linkovi

Završen godišnji summit G-8 (3/6/03) - 2003-06-03


U Evianu je završen summit skupine G-8, koja okuplja čelnike sedam najrazvijenih zemalja Zapada i Rusije. Objavljena je zajednička izjava u kojoj se najavljuje suradnja u obnovi Iraka, sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja, pogotovo u slučaju Irana i Sjeverne Koreje.

U izjavi na završetku skupa, francuski predsjednik Jacques Chirac rekao je da su sudionici nastojali ignorirati razlike u vezi rata u Iraku, te se koncentrirati na obnovu te zemlje. Predsjednici i premijeri država članica skupine G-8 izrazili su također podršku američkoj mirovnoj inicijativi na Srednjem istoku, te iskazali uvjerenje da će se globalna ekonomija uskoro početi oporavljati od recesije.

Tijekom summita, Sjevernoj je Koreji upućen poziv da prestane sa svojim programom razvoja nukearnog naoružanja – i to “bespovratno i na način koji će biti transparentan i provjerljiv.”

Izražena je i zabrinutost u vezi navoda da nuklearno naoružanje pokušava proizvesti i Iran. Teheran je pozvan da prihvati dolazak inspektora Ujedinjenih naroda, koji će provjeriti radi li Iran na nuklearnom oružju.

Iskazano je i uvjerenje da terorizam i oružje za masovno uništavanje predstavljaju najveće prijetnje međunarodnoj sigurnosti. Naglašena je i potreba bolje kontrole prodaje naoružanja na svjetskoj sceni.

******

Nakon trodnevnih nasilnih prosvjeda povodom summita G-8, Ženeva je ponovno mirna. Posljednja tri dana švicarska je policija u niz navrata koristila suzavac, ispaljivala gumene metke i koristila vatrogasne šmrkove, u okršajima s tisućama anti-globalizacijskih prosvjednika.

Ženeva je u blizini granice s Francuskoj, gdje je u obližnjem Evianu održan summit svjetskih čelnika.

U okršajima s prosvjednicima švacarskoj su policiji pomagali i kolege iz Njemačke.

XS
SM
MD
LG