Linkovi

FBI učinio ozbiljne propuste pri pritvaranju stotina ilegalnih useljenika nakon 11. rujna  (3/6/03) - 2003-06-03


New York Times piše o nalazima jedne unutarnje istrage američkog Ministarstva pravosuđa prema kojoj je Savezni istražni ured FBI učinio ozbiljne propuste pri pritvaranju stotina ilegalnih useljenika nakon terorističkih napada od 11. rujna. U vrlo kritičkom izvješću kaže se da je FBI posebice u New Yorku činio vrlo malo na tome da se napravi razlika između imigranata za koje postoji mogućnost da su povezani s terorističkim organizacijama i osoba na koje su agenti slučajno naletjeli provodeći istrage.

Dužnosnici Ministarstva kažu – piše New York Times – da su postupali u okviru pozitivnih zakonskih propisa u potrazi za teroristima. Glasnogovornica ovog Ministarstva Barbara Comstock je izjavila kako se – po njenim riječima - "nećemo ispričavati zato što smo na svaki zakonski način pokušali zaštiti Amerikance od mogućih novih terorističkih napada u budućnosti". Neki od 762 stranca zatvorena zbog ilegalnog ulaska u SAD tijekom istrage o terorističkim napadima od 11. rujna, bili su zatvoreni skoro stalno, kretali su se s lisicama na rukama i nogama, podvrgavani su zlostavljanju, a svjetlo im je u ćelijama bilo upaljeno danju i noću – piše u današnjem New York Timesu.

Jučer smo u našem pregledu tiska pisali o novim marketinškim trendovima u Sjedinjenim Državama prema kojima oglašivači sve češće koriste španjolski jezik. Današnje izdanje Washington Posta pak govori o jednom drugom marketinškom potezu kojem u posljednje vrijeme sve češće pribjegava poslovni sektor. Novinar ovog lista pošao je na izlet s prvim razredom jedne škole iz obližnjeg Marylanda u posjet dućanu za kućne ljubimce i njihove potrebe Petco.

Tu su prodavači mališanima pokazivali životinje što je bilo obostrano korisno, jer će, uz to što će nešto naučiti o životinjama, jednog dana nagovoriti roditelje da im nešto kupe u tom dućanu ili će se kad budu nešto stariji u njega vraćati. Takav izlet – piše Washington Post – predstavlja sve snažnije aktivnosti koje lokalni biznisi nude školama. Kako škole ionako nemaju dovoljno novaca za sve aktivnosti, privatni sektor im pomaže, a istovremeno time vuče i odličan marketinški potez. Washingtonski dnevnik podsjeća da se kupovna moć američke djece kreće negdje oko 10 milijardi dolara.

I na kraju kratki pogled na Christian Science Monitor koji u današnjem izdanju između ostalog donosi i tekst o tome kako američke viokoškolske ustanove štede novac tako da bitno smanjuju izdatke za inauguralne svečanosti za predsjednike i dekane sveučilišta. Spominje se i primjer s pozivnicama na inauguraciju petnaestog predsjednika Sveučilišta Minnesote iz kojih je ispušten tradicionalni zlatni pečat, koji znatno poskupljuje troškove njihova tiskanja.

Međutim – podsjeća ovaj bostonski list – i uz ovakve mjere, troškovi inauguralnih sveučilišnih svečanosti ostaju visoki, tako da je i u smanjenoj verziji, maloprije spomenuto sveučilište potrošilo 103 tisuće i 160 dolara za inauguraciju. Ekstremni slučaj predstavlja pak sveučilište Oregona gdje je predsjednik jednostavno preskočio kompletnu inauguraciju, - nije bilo govora, prijema ni svega drugog što prati ovakve manifestacije – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG