Linkovi

Predsjednik Bush danas s arapskim čelnicima (3/6/03) - 2003-06-03


Danas se predsjednik Bush susreće s arapskim čelnicima u egipatskom odmaralištu na Crvenom moru Sharm el-Sheikh. Ovaj susret priprema teren za sutrašnji summit američkog predsjednika s izraelskim i palestinskim premijerom.

Nekoć su Georgea Busha kritizirali zbog nedostatka akcije kojom bi se pospješio bliskoistočni mirovni proces, međutim, danas američki predsejdnik zbog tog procesa riskira svoj ugled. Prvo će voditi razgovore s čelnicima Egipta, Jordana, Bahraina i Saudijske Arabije. Novi palestinski premijer Abbas će također sudjelovati na ovom sastanku, što će biti i njegov prvi susret s predsednikom Bushom. Američki će im predsjednik reći da moraju igrati ulogu u mirovnom procesu, jer Sjedinjene Države ne mogu sve učiniti same. Očekuje se da će tražiti veću pomoć za palestinsku vlast dok premijer Abbas provodi reforme i odlučnu akciju u borbi protiv dotoka novca ekstremističkim skupinama.

Iz Egipta gospodin Bush putuje u Jordan na – što bi moglo postati povijesni summit – susret s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim premijerom Abbasom. Američki državni tajnik Colin Powell nazvao je ova dva dana razgovora na viskoj razini mogućnošću da se stvori zamah kojim bi se okončali mjeseci krvoprolića i promicalo mirovni plan koji podržavaju Sjedinjene Države. Predsjednik Bush je prijevremeno napustio summit G-8 u Evianu kako bi stigao na Bliski istok u pokušaju da zadobije podršku za takozvane smjernice mirovnog plana.

Prije puta za Egipat američki je predsjednik izjavio novinarima da će u bliskoistočni mirovni proces uložiti koliko god je potrebno vremena, kako bi se ostvarila vizija da dvije strane žive jedna pored druge u miru. Priznao je da će to biti težak proces i naglasio kako će u njemu mnoge zemlje morati odigrati svoju ulogu. George Bush je rekao da u regiju nosi poruku kako je spreman posvetiti svoje vrijeme i energiju da bi pokrenuo proces mira.

XS
SM
MD
LG