Linkovi

Lansiran 'Mars Express' (3/6/03) - 2003-06-02


Europska agencija za istraživanje svemira uputila je sinoć prema Marsu automatsku letjelicu koja će pokušati odgovoriti na pitanje ima li života na Crvenom planetu.

Orbiter “Mars Express” bio je lansiran iz kozmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu, a u svemir ga je ponijela ruska raketa. Ukoliko sve protekne prema planu, letjelica bi trebala stići do Marsa neposredno pred Božić. Nakon ulaska u orbitu, od letjelice će se odvojiti manja sonda, nazvana "Beagle 2", - prema svojedobnom brodu "Beagle" koji je na put u istraživanje porijekla vrsta poveo Charlesa Darwina -, koja će sletjeti na površinu Marsa.

Automatizirani laboratorij koji se nalazi u sondi "Beagle 2" analizirat će uzorke Marsova tla, tragajući za dokazima o postojanju vode. Istovremeno, iz orbitera će se snimati površina Marsa, kako bi se sačinila njegova precizna mapa, te mjeriti koncentracija vode u atmosferi. Orbiter raspolaže posebnim radarom koji može otkriti postojanje vode u tlu na dubini do dva kilometra.

Nedugo nakon “Mars Expressa”, točnije u siječnju 2004, do Crvenog planeta trebale bi stići još dvije američke letjelice s istim ciljem – odgovoriti na pitanje: “Ima li života na Marsu?”

XS
SM
MD
LG