Linkovi

Kako ostati predsjednik dok je zemlja u recesiji? (2/6/03) - 2003-06-02


Predsjednik Bush je ovoga tjedna ostvario veliku pobjedu na domaćoj političkoj sceni, potpisavši zakon za koji se mnogi nadaju da će stimulirati gospodarski rast. Dok su ekonomisti podjeljeni oko smanjenja poreza, što predviđa ovaj zakon, Bijela kuća se nada da će dobiti važne političke bodove za predsjedničku kampanju sljedeće godine.

Zakon koji je potpisao predsjednik Bush, predviđa smanjenje poreza za 330 milijardi dolara, u sljedećih deset godina. Ovo je ukupno treće smanjenje poreza od strane administracije predsjednika Busha. Cilj - stimulirati američku ekonomiju i otvoriti što više novih radnih mjesta.

"Ovaj zakon ubrzava oporavak američke ekonomije, time što građanima dopušta da više uštede, troše ili investiraju" - rekao je prilikom potpisivanja zakona George Bush.

No, ako do ekonomskog uzleta ipak ne dođe, Bijela kuća se nada kako će se na izborima 2004. glasači ipak prisjetiti čekova koje su od države primili prošlih godina - s povratom izvjesne svote poreznog novca. Allan Lichtman, predsjednički povjesničar na Sveučilištu American, o tome kaže: "Niti jedan predsjednik nije bio ponovno izabran u trenutku kada se država nalazila u recesiji. Predsjednik Bush to zna i zbog toga nastoji vladinim mjerama što više stimulirati ekonomiju, kako bi osigurao prolaz na izborima."

S republikanskim predsjednikom koji još uvijek visoko kotira u anketama javnog mnijenja kada su u pitanju vanjska politika i nacionalna sigurnost, predsjednički aspiranti iz Demokratske stranke naglasak stavljaju na slabu ekonomiju - što je jedan od njihovih najvećih, ako ne i jedini adut, na izborima.

Mnogi politički analitičari smatraju da će demokrati pokušati ponoviti uspjeh iz 1992. godine, kada je Bill Clinton naglašavao slabost tadašnje ekonomije i na kraju pobijedio predsjednika Georga Herberta Walkera Busha. Busha seniora mnogi su tada kritizirali jer se smatralo da ne čini dovoljno kako bi se oživila slaba ekonomija.

Politički analitičar Stuart Rothenberg sumnja da će aktualni predsjednik ponoviti političke greške koje je učinio njegov otac: "Ovaj je George Bush naučio lekciju od svog oca. On zna da ne treba stalno ponavljati da je sve u redu, nego da treba prepoznati probleme građana u trenutku akd je situacija s ekonomijom slaba, te da treba biti svjestan uloge vlade u stimuliranju ekonomskog rasta. Zbog toga mislim da će demokratima biti ovaj put teže. Bit će im teže stjerati ga u kut, kao što su to učinili s njegovim ocem."

Stuart Rothenberg se slaže u procjeni da će predsjednik Bush u izvjesnom smislu ostati politički ranjiv, sve dok ekonomija bude slaba. To je jedan od razloga zbog kojeg predsjednik i njegovi saveznici u Kongresu uživaju u prošlotjednom zakonodavnom uspjehu - smanjenju poreza.

XS
SM
MD
LG