Linkovi

Američko-francuske razmirice - 'stvar prošlosti' (2/6/03) - 2003-06-02


U Evianu, u Francuskoj, nastavljen je summit čelnika skupine G-8, koja okuplja sedam narazvijenih zemalja svijeta te Rusiju. Pozornost javnosti danas je bila na američko-francuskom susretu na vrhu. Američki predsjednik George Bush i predsjednik Francuske Jacques Chirac su u svojoj izjavi naglasili da su razlike u vezi iračke krize – stvar prošlosti, te da se u odnosima dvije zemlje treba okrenuti budućnosti.

Sastanak koji je označio svojevrsno pomirenje dvije države završio je pred novinarima, na terasi hotela u kojem se održava summit skupine G8. Predsjednik Bush je rekao da je svjestan da su se – prije summita - mnogi u Americi i u Francuskoj pitali mogu li dvojica državnika uopće komunicirati, nakon oštrih razlika u vezi rata u Iraku. “U svakom slučaju” – rekao je američki predsjednik.

"Razlike su moguće. No to ne znači da ćemo u osobnom kontaktu, jedan s drugim, biti protivnici" - dodao je gospodin Bush. Francuski se predsjednik Chirac nakon ove izjave osmjehnuo, kimajući glavom.

Američki je predsjednik rekao da je zamolio francuskog kolegu za savjet u vezi situacije na Srednjem istoku. Gospodin Bush je nakon sumita otišao u Egipat i Jordan, gdje će i osobno izvršiti pritisak na Izrael i na Palestince, da prihvate najnoviji američki mirovni prijedlog, koji su podržali i drugi međunarodni čimbenici, poput Europske unije, Rusije i Ujedinjenih naroda. Francuski je predsjednik obećao punu podršku američkim mirovnim naporima u toj regiji.

Predsjednik Bush je rekao da će poduzeti sve što je moguće kako bi se ostvario cilj mirovne inicijative – mirna koegzistencija Izraela i palestinske države. “Međutim, svjesni smo da se radi o vrlo teškom zadatku” – izjavio je američki predsjednik.

******

Inače, drugog dana summita razgovara se o problemima svjetske ekonomije, ratu protiv globalnog terorizma, problemima vezanim uz sprečavanje širenja oružja za masovno uništavanje te regionalnih sukobima.

U Evianu i okolici na snazi su vrlo stroge mjere sigurnosti. Anti-globalizacijske prosvjednike policija drži podalje od mjesta gdje se održava summit. Zato su jučer u susjednoj Švicarskoj, nedaleko od Eviana, održane demonstracije protiv politike najbogatijih zemalja svijeta. U Lozani i Ženevi prosvjedovale su tisuće građana. Demonstracije su u jednom trenutku postale nasilne, kada su vandalizirane mnoge trgovine, na policiju su bacani Molotovljevi kokteli, a mnoge su ulice bile blokirane.

******

Također iz Eviana – poziv Sjevernoj Koreji i Iranu da prekinu sa svojim nuklearnim programima. U zajedničkoj izjavi, osam državnika pozvalo je Sjevernu Koreju da “bespovratno prekine sa svojim programom, na način koji će biti transparentan i provjerljiv.” Iran je pozvan da poštuje svoje obveze iz međunarodnog sporazuma koji zabranjuje širenje nuklearnog naoružanja.

U vezi Afganistana – Francuska je najavila da će tamo poslati dodatnu postrojbu za specijalne namjene, koja će djelovati zajedno sa sličnim američkih jediniciama.

******

Čelnici država članica skupine G8 obećali su veću pomoć Africi, kao i brži postupak u vezi praštanja dugova afričkih zemalja.

Južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki izjavio je da su europski državnici obećali novčanu pomoć u borbi protiv AIDS-a, u vrijednosti od milijardu dolara godišnje. Sjedinjene su Države najavile da će u sljedećih pet godina za borbu protiv AIDS-a u Trećem svijetu odvojiti 15 milijardi dolara.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je državnike iz zemalja Zapada da učine više kako bi se ublažila dužnička kriza u Trećem svijetu, da se uklone vanjskotrgovinske barijere za robu iz zemalja u razvoju, te da se brže provodi plan borbe protiv globalnog siromaštva.

XS
SM
MD
LG