Linkovi

Sječa trenera u NBA-u (1/6/03) - 2003-05-31


I dok se košarkaši San Antonia i New Jerseya pripremaju za finale doigravanja, koje počinje 4.lipnja, bilježimo pravi pomor NBA trenera: posljednja dvojica kojima su uručeni otkazi su trener Detroit Pistonsa - Rick Carlisle te trener Washington Wizardsa – Doug Collins. Oba ta kluba nude posao donedavnom treneru Philadelphija 76ersa Larry-u Brownu, a u igri je i donedavni trener New Orleansa – Paul Silas. No, tko će u 76erse umjesto Browna? Na prvi pogled to je vrlo atraktivno radno mjesto, ali iza te atraktivnosti krije se jedan veliki problem s imenom i prezimenom – Allan Iverson. Malo je, naime, trenera koji žele raditi s Iversonom koji je sjajan košarkaš, ali i velika prznica. Navodno bi Brown naradije otišao u Houston koji traži novog trenera, jer je Rudy Tomjanovich podnio ostavku zbog zdravstvenih problema…

No, kao kandidati za Houston spominju se još i Mike Dunleavy, bivši trener Portland Trail Blazersa, te dugogodišnji trener New York Knicksa – Jeff Van Gundy. I L.A. Clippersi bi htjeli dovesti Larry Brown-a, čija obitelj živi u tom gradu, pa postoje veliki izgledi da on i prihvati taj posao. Za Browna je atraktivan i poziv iz Washingtona odakle mu vlasnik Wizardsa, Abe Pollin, nudi dva radna mjesta – glavnog trenera i direktora svih košarkaških operacija, odnosno bivše radno mjesto na kojem je otkaz dobio Michael Jordan! U New Orleansu, rekli smo već, na čudjenje cijele američke košarkaške javnosti (kao i u slučaju Carlisle-a u Detroitu) otpušten je Paul Silas. Njega odmah traži nekoliko klubova – spomenuta Philadelphia, zatim Wizards i Cleveland Cavaliersi, koji, iako je u ovoj sezoni jedna od najslabijih momčadi, postaje atraktivan izbor zbog dolaska LaBrona Jamesa, košarkaško čudo od djeteta koji iz srednje škole ie ravno u NBA ligu i kojem je Nike dao 90 milijuna dolara za reklamiranje njihovih proizvoda. I Jeff Van Gundy bi mogao karijeru nastaviti u Clevelandu.

Tko bi mogao zamijeniti Silasa u New Orleansu? Tim Floyd, bivši (vrlo neuspješni) trener Chicago Bullsa ili možda Brian Hill ili Mike Fratello, ljudi s dugogodišnjim NBA iskustvom, trenutno bez angažmana? I Atlanta treba novog trenera, a Mike Dunleavy se najčešće spominje kao novi stanovnik grada Coca-Cole i CNN-a. Čak i Dallas Mavericks imaju gužvu u svlačionici, jer treneru i generalnom menadžeru Donu Nelsonu ističe trenerski ugovor. Hoće li ostati na oba radna mjesta, hoće li ostati samo na mjestu generalnog menadžera? Najnovija vijest glasi – vlasnik Mavericksa, Mark Cuban, ponudio je produžetak trenerskog ugovora (na dvije godine) Donu Nelsonu, koji najprije ide na odmor na Havaje, a onda će se sve znati. Inače, najmanje je vijesti iz dvorane Los Angeles Lakersa iako svi znaju i kod njih je veliko pitanje – ostaje li najtrofejniji NBA trener, Phil Jackson, ili ne?

XS
SM
MD
LG