Linkovi

Predsjednik Bush danas u Krakowu (31/3/03) - 2003-05-31


Predsejdnik Bush nalazi se u Krakowu u Poljskoj, prvoj postaji svoje jednotjedne turneje po Europi i Bliskom istoku. Predsjednik se želi osobno zahvaliti poljskom narodu za podršku u Iraku.

Ovo je prva postaja vjerojatno najambicioznije turneje američkog predsjednika dosad. Tijekom sljedećeg tjedna predsjednik Bush će posjetiti šest zemalja. U Europi će pokušati poboljšati transtlantske odnose, nakon nesuglasica do kojih je došlo zbog Iraka. Na Bliskom istoku, povećat će svoj osobni angažman u potrazi za mirom između Izraleca i Palestinaca. Predsjednikov posjet Krakowu mogao bi odrediti neke teme za europski dio njegova puta.

Govorit će o potrebi borbe protiv tiranije, bez obzira na kojem mjestu do nje dolazilo. U njegovim istupima bit će riječi i o zajedničkim vrijednostima i ciljevima koje povezuju Ameriku i Europu. Bit će to kratki posjet, ali velik u simboličkom smislu. Počet će posjetom zloglasnim nacističkim logorima smrti Auschwitzu i Birkenauu. "Ne postoji bolje mjesto da se ljude podsjeti da postoji zlo na svijetu od Auschwitza".

U interviewu poljskoj televiziji, predsjednik Bush je izjavio da će govoriti o potrebi da se bori protiv zla bez obzira odakle ono dolazilo. Izjavio je također da će se zahvaliti poljskom narodu za njegov doprinos u borbi za slobodu širom svijetu. "Mislim da je vrlo važno za poljski narod da shvati koliko Amerikanci cijene njihovo žrtvovanje, njihovu hrabrost i njihovu spremnost da surađuju s nama u Iraku i Afganistanu".

Američki predsjednik će jedini bitni javni govor održati ovdje u Krakowu - govor koji će naglasiti zajedničke vrijednosti i ciljeve Sjedinjenih Država i Europe. Veze Washingtona s europskim kontinentom su dovedene u iskušenje posljednjih mjeseci zbog razilaženja glede Iraka, a predsjednik Bush će pokušati umanjiti ove napetosti posjetom dvima zemljama koje su se suprotstavljale vojnoj akciji u Iraku – Rusiji i Francuskoj.

U St. Petersburgu u Rusiji, bit će nazočan svečanostima kojima se obilježava tristota godišnjica ovog grada i susrest će se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. U francuskom ljetovalištu Evian, bit će nazočan ekonomskom summitu zemalja iz skupine G-8, i susrest će se posebno s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom.

Nakon toga američki predsjednik putuje na Bliski istok, na krug tzv. osobne diplomacije, razgovorima koji će uključivati arapske čelnike i zajednički susret s premijerom Izraela Arielom Sharionom i palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom. Bit će to njegov prvi posjet regiji i prvi susret s gospodinom Abbasom.

Inače, na putu iz Washingtona za Poljsku, državni tajnik Colin Powell je pokušao umanjiti očekivanja od ovog trostranog summita. On je predvidio da na tom sastanku neće doći do nekih drmatičnih pomaka, uz napomenu da je to tek početak jednog procesa.

XS
SM
MD
LG