Linkovi

Zabranjen ulaz u SAD za 172 osobe s prostora Balkana (30/5/03) - 2003-05-30


Predsjednik Bush potpisao je u srijedu Izvršnu naredbu za Balkan. Tom se naredbom identificiraju osobe kojima Sjedinjene Države blokiraju imovinu i kojima neće izdati ulaznu vizu.

Na popisu se, izmedju ostalih, nalazi zastupnik u Hrvatskom saboru Ljubo Ćesić- Rojs, Ante Jelavić – negdašnji predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH, Jozo Perić –Tukeša iz Stolca, Stanko Sopta – general HVO-a, Valentin Ćorić - bivši ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, PUMA - zaštitarska tvrtka iz Mostara, zatim supruga, sin, kćerka, brat i snaha Slobodana Miloševića, kao i kompletna bliža obitelj Radovana Karadžića – da nabrojimo samo neke. Na popisu se nalaze i svi optuženici Haaškoga tribunala.

Američka je vlada na ovaj popis prvi put stavila i nekoliko bošnjačkih političara i poduzetnika: Hasana Čengića, Bakira Alispahića, Senada Šahinpašića-Šaju… Izvršna naredba obuhvaća 172 osobe i organizacije, većinom iz Bosne i Hercegovine.

Integralni tekst uredbe i aneksa može se naći na web stranici Ureda za kontrolu stranih sredstava (Office of Foreign Assets Control-OFAC) Ministarstva financija SAD. http://www.ustreas.gov/offices/enforcement/ofac/actions/20030529.html

XS
SM
MD
LG