Linkovi

Predsjednik Bush otputovao za Europu i Bliski istok (30/5/03) - 2003-05-30


Predsjednik Bush je jutros otputovao iz Washingtona na jednotjedni boravak u Europi i Bliskom istoku, gdje će nastojati potaknuti mirovni proces.

U Krakovu će predsjednik Bush obići dva bivša nacistička logora, zatim će se sresti s poljskim čelnicima i obratiti se gradjanima te zemlje. Njegov će se boravak u Poljskoj vjerojatno fokusirati na potrebu borbe protiv tiranije te na borbu protiv, kako je to gospodin Bush nazvao – osovina zla. Iz Poljske, predsjednik Sjedinjenih Država odlazi u dvije zemlje koje su se protivile njegovoj odluci o napadu na Irak. Riječ je o Rusiji i Francuskoj – u kojoj će sudjelovati na godišnjem summitu čelnika skupine G-8.

No, najznačajniji dio njegovog puta dolazi na kraju, kada bude, po prvi, put na Bliskom istoku gdje planira održati tripartitni susret s palestinskim i izraelskim premijerima o mirovnom planu, kojeg podržava američka vlada.

Na Srednjem istoku već se nalaze američki izaslanici koji pripremaju posjet predsjednika Busha, odnosno njegov susret s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i njegovim palestinskim kolegom, Mahmoudom Abbasom. Sinoćnji susret Sharon-Abbas bio je, zapravo, priprema pred trojni susret s predsjednikom Bushom u Jordanu.

Nakon razgovora Izrael je objavio da će olakšati restrikcije prema Palestincima, uključujući i ukidanje zabrane putovanja i zabrane rada Palestincima u Izraelu, zatim puštanje nekih zatvorenika i povlačenje izraelskih snaga iz središta nekoliko palestinskih gradova.

Gospodin Abbas kaže da u ovom trenutku radi na poboljšanju sigurnosne situacije, a čini se da o tome razgovara s čelnicima Hamasa i Islamskog djihada. On, naime, radije koristi taktiku pregovaranja nego sukoba sa tim militantnim skupinama.

XS
SM
MD
LG