Linkovi

Račan o neizručenju američkih državljana ICC-u: Želimo ovaj konflikt riješiti mirno (29/5/03) - 2003-05-29


Još nešto više od mjesec dana ostalo je Hrvatskoj da sa SAD potpiše sporazum o neizručenju američkih državljana stalnom Međunarodnom kaznenom sudu (ICC). Ne potpise li ga gubi 19 milijuna dolara američke vojne pomoći. Vlada se službeno još nije izjasnila o zahtjevu kojeg je dobila prije deset mjeseci, a premijer Ivica Račan jučer je izjavio da je namjera vlasti "konflikt pokušati riješiti mirnim putem".

Miran put kojeg priželjkuje vlada vodi do predsjedničkog izuzeća kojim bi Hrvatska dobila status države koja s Amerikom ne bi morala potpisati sporazum o neizručenju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu. "Želimo konflikt riješiti mirnim putem," izjavio je novinarima premijer Račan, odbijajući komentirati spekulacije po kojima je Amerika već odbacila mogućnost da Hrvatska dobije predsjedničko izuzeće s kojim inače mogu računati članice NATO-a. "U tim kalkulacijama ne sudjelujem," rekao je premijer, dodajući da "kombinatorika i kalkulacije vladi samo sužavaju manevarski prostor potreban da pokusa riješiti problem." Prije dva tjedna američko veleposlanstvo u Zagrebu potvrdilo je da će Hrvatskoj biti ukinuto 19 milijuna dolara vojne pomoći ne potpiše li sporazum do prvog srpnja. SAD smatraju da ne postoje pravne prepreke potpisivanju sporazuma.

Zbog obaveze izručenja vlastitih državljana haaškom Tribunalu, američki je zahtjev Hrvatsku stavio u vrlo nezgodnu poziciju. Dodatno je otezana činjenicom da se EU, za čije je punopravno članstvo Hrvatska aplicirala prije tri mjeseca, protivi potpisivanju bilateralnih sporazuma s Amerikom. Na svoje stavove o ICC-u, iza kojeg stoji politički i financijski, EU, prenose mediji, zemlje je europskog jugoistoka podsjetila pismeno. Hrvatski premijer nije dobio pismo predsjedavajućeg EU i povjerenika EU za vanjske poslove. "Hrvatsku ne treba podsjećati na stavove Unije, mi ih vrlo dobro znamo," rekao je premijer Račan.

XS
SM
MD
LG