Linkovi

Put predsjednika Busha u Europu i na Srednji istok - pun diplomatskih izazova (29/3/03) - 2003-05-29


Najtiražniji američki dnevnik «USA Today» piše da će dolazeći put predsjednika Busha u Europu i na Srednji istok biti pun «diplomatskih izazova». Najvažniji sastanci – oni s arapskim čelnicima i izraelskim i palestinskim dužnosnicima – bit će prvi predsjednikov angažman na Srednjem istoku. Povijest pokazuje da su mu izgledi za uspjeh minimalni, kažu upućeni. U Europi ga čeka niz njegovih najžešćih kritičara, među kojima su francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder. Sve će to, smatraju analitičari, biti veliki test njegovih diplomatskih sposobnosti i uvelike odrediti daljnji položaj Sjedinjenih Država u međunarodnoj zajednici.

«New York Times» piše da koalicijski zapovjednici namjeravaju u Iraku zadržati veći broj vojnika, nego što su ranije planirali. Prema priopćenju, zbog naoružanog otpora, glavnina od 160 tisuća američkih i britanskih vojnika ostat će u Iraku sve dok se ne popravi sigurnosna situacija, te dok druge zemlje ne pošalju u Irak svoje snage.

Američki dužnosnici počeli su se pripremati za mogućnost da u Iraku neće biti pronađeno zabranjeno oružje – piše jutros «Washington Post». Dva mjeseca nakon pada Bagdada, dužnosnici su i dalje uvjereni da će oružje, koje je poslužilo kao opravdanje za rat, ipak biti pronađeno. Ipak, u javnim nastupima počinju pripremati Amerikance da se to možda neće dogoditi brzo. Također se sve češće čuju tvrdnje da je zabranjeno oružje možda uništeno ili prebačeno u neku treću zemlju.

«Los Angeles Times» javlja da Pentagon planira veliko preraspoređivanje američkih snaga u Aziji. Između ostaloga, planira se povlačenje marinaca iz baze u Okinavi u Japanu i njihovo raspoređivanje u manje baze u Australiji, Singapuru i Maleziji. Radi se o trećoj fazi velikog plana o preraspoređivanju američkih baza diljem svijeta kako bi bile bliže područjima koja se smatraju kriznim zonama, pogotovo rasadnicima terorista. Američke baze bi mogle dobiti i neke zemlje središnje i istočne Europe, koje se smatraju dobrim polazišnim točkama za buduće brze i tajne vojne akcije.

XS
SM
MD
LG