Linkovi

Amerikanci kupuju sve skuplje i bolje automobile (9/7/03) - 2003-05-29


Posljednjih nekoliko godina, svjedoci smo povećane prodaje osobnih vozila i kamiona na američkom tržištu koja je nastala kao rezultat mnogih prodajnih stimulacija; od raznih gotovinskih povrata, kupnje bez pologa, do niskih kamatnih stopa ili u nekim slučajevima – čak i beskamatnih kredita. Ovi su koraci, na određeni način, promijenili svijest američkih kupaca novih automobila.

Kada se govori o raznim stimulacijama koje prodavači auta nude, tada se većinom raspravlja o tome koliko se njima zapravo smanjuje profit proizvođača. S druge se strane međutim, postoji i ptanje što kupci automobila rade s novcem ušteđenim preko raznih popusta? Svoje stajalište o tome dao nam je direktor prodajne analize u Ford Motor kompaniji – George Pipas: "Umjesto da sačuvaju novac koji su uštedjeli, kupci ga ulažu u dodatnu opremu vozila! Ili se pak odlučuju na kupovinu skupljih modela."

Rezultati o porastu kupovine skupljih modela prikazani su i u analizi tržišta koju je provela kompanija CNW Marketing Research. Ta analiza pokazuje da se danas, više no ikada do sada, u prosjeku kupuju najskuplji automobili. Trenutno, prosječna cijena novog vozila iznosi 28 tisuća dolara. Štoviše, prije 6 mjeseci, prosječna cijena novog vozila iznosila je 21. tisuću dolara – dakle – porast od 7 tisuća dolara – ili- jedne trećine, ostvaren je za svega pola godine! – kaže predsjednik CNW Marketing Researcha Arta Spinella.

Ovim porastom i njegovim razlogom možda su mnogi iznenađeni, no kako ističe direktor prodajne analize u Fordu, George Pipas, ne i sami proizvođači:" Već dugo vremena, izdaci za potrošnju novih automobila sačinjavaju oko četiri posto bruto domaćeg proizvoda. Dakle, postoji jedna konstanta u pogledu toga koliko kupci troše na kupovinu novih vozila. Stoga nas ne čudi da, ukoliko im se ponudi mogućnost za uštedom na financiranju vozila, kupci posežu za dodatnom opremom ili za skupljim modelom."

Iz ovih razloga, skočila je prodaja luksuznih automobila. Ona sad iznosi 9, 2 posto za prva četiri mjeseca ove godine, u usporedbi s 8,7 posto, koliko je iznosila u istom razdoblju prošle godine. A George Pipas misli da će se taj trend zadržati još neko vrijeme.

XS
SM
MD
LG