Linkovi

Arapski svijet osuđuje terorizam (3/6/03) - 2003-05-29


Niz nedavnih terorističkih napada u Saudijskoj Arabiji, Maroku i Izraelu izazvao je osudu diljem Srednjeg istoka. Posebna snažna reakcija došla je od Saudijske Arabije, u kojoj su, u tri koordinirana samoubilačka bombaška napada u Rijadu ubijene 34 osobe.

“Ovo je bilo djelo čistog zla” rečeno je u uvodniku Arab Newsa, saudijskog lista na engleskom jeziku. “Odgovorni za ove napade”, kaže se dalje u uvodniku, “novi su fašisti. Nemilosrdni, hladni i prepuni mržnje, s poremećenom vizijom Islama, oni su objavili rat čovječanstvu”. ... Oni nemaju obzira kada se radi o ubijanju bilo koga tko im se nađe na putu, dok istovremeno bogohule tvrdeći da izvršavaju Božju volju.” Oni koji upravljaju terorističkim napadima biti će uhićeni i kažnjeni.

Međutim, to neće biti dostatno, kaže se u uvodniku lista Arab News. “Okruženje koje je proizvelo takav terorizam mora se promijeniti. Napadači samoubojice bili su poticani anti-zapadnim otrovom koji je tekao srednjoistočnim venama, čega nije bila pošteđena niti Saudijska Arabija. Oni koji se naslađuju terorističkim napadima od 11. rujna, oni koji s radošću podržavaju samoubilačke napade u Izraelu i Rusiji, oni koji smatraju da su ne-muslimani manje ljudi od muslimana, te da su zbog toga na neki način zamjenjivi, svi takvi snose dio odgovornosti za bombaške napade u Rijadu”. ... Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush, ove terorističke napade “počinilie su ubojice čija je jedina vjera mržnja.”

I zaista, dodao je predsjednik Bush, teroristi “napadaju nade muslimana svugdje u svijetu.”: "Kada teroristi krenu u misije samoubojstava i ubojstava, oni oskrnavljuju visoka etička učenja samog Islama.”

Međutim, kako je to jasno rekao predsjednik Bush, Sjedinjene Države “će pronaći ubojice, koji će iskustiti što znači američka pravda.”

XS
SM
MD
LG